augustpriset 2024 nominerade fackbocker

Augustpriset 2024 – Nominerade till Årets svenska fackbok

Klockan 11:00 måndagen den 21 oktober presenterades årets Augustprisnomineringar på en presskonferens på Dramaten i Stockholm. Som ambassadörer för fackbokskategorin fanns Bläddrat förstås på plats. Där möttes vi av såväl de nominerade författarna, som av press och representater från bokförlag samt från Svenska Förläggareföreningen.

Även om nomineringarna inte blev offentliga förrän klockan 18:00 så försågs vi (med löfte om att hålla det hemligt några timmar till) med information om alla 18 nominerade titlar. Augustpriset delas ut inom tre kategorier – Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vi fick också möjligheten att lite kort få träffa de av författarna som fanns på plats.

Fängslade öden av Bonnie Clementsson är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”Fängslade öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige” – Bonnie Clementsson

Bonnie Clementsson är författare och forskare på Historiska institutionen vid Lunds Universitet. I ”Fängslade öden” (Historiska Media) har hon djupdykt i arkiven, där hon fått tolka 1800-talets rådande handstilar och kreativa stavningar för att kunna samla ihop information om hur livet för tjuvar och bedragare såg ut för 200 år sedan. Boken bygger på 17 straffångars självbiografier, det är alltså tusentals sidor text som komprimerats och kondenserats.

Bläddrats kommentar:

I en nutid där true crime vuxit sig explosionsartat stort är det förstås mycket intressant att för perspektiv kunna vända blicken bakåt. Att Katarina dessutom själv har mångårig erfarenhet av att gräva i arkiv gör förstås ämnet extra intressant. Kanske är det nu vi får klarhet i hur verklig fängelsemisären som utmålades i Niklas Natt och dags böcker är?

De hemliga breven av Janken Myrdal, Kaj Fölster och Bosse Lindquist är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal” – Kaj Fölster, Bosse Lindquist och Janken Myrdal

Janken Myrdal med boken ”De hemliga breven” (Albert Bonniers Förlag) som han skrivit tillsammans med Kaj Fölster och Bosse Lindquist. Som barnbarn till Alva och Gunnar Myrdal, samt son till Jan Myrdal, har Janken tillsammans med sin faster Kaj Fölster stått för efterord och kommentarer till de brev som fram till nu varit okända inom familjen Myrdal. Bosse Lindquist står för introduktion och urval.

Bläddrats kommentar:

Boken gavs ut hösten 2023 och som en följd av familjen Myrdals först historiska inflytande och därefter ryktbarhet blev den snabbt en snackis på kultursidorna. I sanningens namn är vi båda något för unga för att ha hängt med i svängarna, men DNs långa intervju med Janken Myrdal, publicerad i samband med bokens utgivning, väckte onekligen en nyfikenhet på denna kända släkt.

Oland av Kim Khavar Fahlstedt är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”Oland. Sveriges glömda Hollywoodstjärna” – Kim Khavar Fahlstedt

Kim Khavar Fahlstedt är forskare i filmkultur som samhälleligt fenomen och programansvarig för filmutbildningen vid Örebro Universitet. I ”Oland” (Appell Förlag) har han tagit sig an Werner Ölund, som tog sig från Västerbotten till Hollywood, där han blev känd som Warner Oland. Men inte i rollen som svensk, utan istället spelade han mot bland annat Greta Garbo och Marlene Dietrich som dåtidens mest kända ”oriental”.

Bläddrats kommentar:

Enligt SCB emigrerade en femtedel av alla män som föddes i Sverige under andra halvan av 1800-talet till USA. För de flesta innebar flytten inte ens en bråkdel av den framgång som Warner Oland uppnådde. Vi är nyfikna på vilket pris skådespelaren fick betala, för som så ofta är fallet verkar inte heller detta livsöde få ett särskilt lyckligt slut.

"Ett liv värt att leva" av Christian Rück är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare” – Christian Rück

Christian Rück är psykiater och professor vid Karolinska Institutets centrum för psykiatri. ”Ett liv värt att leva” (Albert Bonniers Förlag) är hans andra bok. ”Olyckliga i paradiset” gavs ut år 2020 och det gemensamma temat är psykisk ohälsa. I boken fördjupar sig Rück i ett ämne som än idag omgärdas av många tabun, och tar sig an självmord både ur ett historiskt och kulturellt perspektiv.

Bläddrats kommentar:

Om du precis som vi tycker att Christian Rücks namn och ansikte känns bekanta, så är du inte ute och cyklar. Så sent som härom veckan kommenterade han ett aktuellt samtalsämne med en debattartikel i DN om de just nu mycket omtalade ”självmordskapslarna” i Schweiz. Vid presskonferensen berättade Christian att det finns forskning som visar att hälften av Sveriges befolkning är berörda av självmord inom släkten. Det här känns som en bok många borde läsa.

"Varje tugga är en tanke" av Richard Tellström  är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år” – Richard Tellström

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och har skrivit flera böcker inom ämnet. ”Varje tugga är en tanke” (Natur & Kultur) behandlar den evigt ställda frågan om vad det blir för mat, men ur ett nytt perspektiv. I boken tar Tellström upp hur det omgivande samhället speglas i vad vi äter, och hur valet av mat kan vara ett kulturellt ställningstagande.

Bläddrats kommentar:

Richard Tellström är kanske den nominerade författare som är mest känd av den breda allmänheten. Men då snarare i sin roll som tv-personlighet. Tellström har bland annat figurerat som matexpert i populära tv-programmet ”Historieätarna”. Det ska blir intressant att läsa mer om hur middagsvalen vi trodde vi gjorde för att det var gott, kanske egentligen också säger något om världen omkring oss?

"Skogen" av Tora Wall  är nominerad till Årets svenska fackbok, Augustpriset 2024

”Skogen. I folktro, sägner och sagor” – Tora Wall

Tora Wall är författare och folklorist, och har i många år arbetat med Nordiska museets folkloristiska material om bland annat folktro, sagor och lekar. Just nu doktorerar hon i folkloristik vid Åbo akademi. ”Skogen” (Bokförlaget Stolpe) är ett utforskande av vilken roll skogen har spelat inom svensk folktro, exempelvis i relation till sagoväsen som troll och älvor.

Bläddrats kommentar:

Man ska inte döma hunden efter håren, men när man ännu inte läst en bok är det svårt att inte vilja kommentera omslaget. Och ”Skogen” har ett omslag som direkt frammanar något trolskt inom en. I en tid av miljöskävlingar känns det också helt rätt med en bok som kanske kan fungera som en påminnelse om att skogen betyder mer för oss människor än att bara vara en samling träd.

Vilken bok kommer bli Årets svenska fackbok?

Som läsare är det förstås mycket spekulerande kring de stora litterära priserna. För Augustpriset är man först nyfiken på vilka som är nominerade. Och sen, förstås, på vilken av de nominerande som kommer vinna. En sak är säker, alla författare vi fick äran att träffa idag är också experter inom sitt område. De flesta är inte bara skribenter utan forskar och undervisar också inom sitt gebit.

Det visade sig att ingen av på Bläddrats lilla redaktion hade läst någon av de nominerade fackböckerna, vilka vi nu ska ta oss an så raskt som möjligt. Vi hoppas förstås att vi ska hitta någon ny favorit, inte bara för att kunna heja på som vinnare utan framför allt för att en riktigt bra fackbok – en sådan man bara inte kan lägga ifrån sig – ju också är dörren till kunskap man inte tidigare kände till.

Årets Augustgala hålls den 25 november på Dramaten. Vår plan fram till dess är att publicera en recension vardera av alla de sex nominerade fackböckerna. Och givetvis kommer vi rapportera även från prisutdelningen!

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

halloweentips 2024
Previous Story

52 böcker att läsa inför Halloween

Don't Miss