Weyward av Emilia Hart

Recension: ”Weyward” av Emilia Hart

Det är redan en hel vecka sedan midsommarafton! Dagarna blir snart kortare; nätterna längre och mörkare. Det är dags att börja läsa böcker om häxor igen. Inte för att jag någonsin slutat. ”Weyward” av Emilia Hart är en riktigt liten pralin och det är jag inte ensam om att tycka! Den vann hela två kategorier i Goodreads Choice Awards 2023: best historical fiction samt bästa debut. Och med den äran! Den finns inte utgiven på svenska, men låt oss hålla tummarna!

”Weyward” av Emilia Hart är en utsökt bok

I ”Weyward” får vi följa tre generationer av Weyward-kvinnor. Altha, som står åtalad för trolldom år 1619. Violet, som mer eller mindre hålls instängd av sin pappa år 1942. Och Kate, som flyr London 2019 för att rädda sig själv undan från sin misshandlande och kontrollerande partner. Ja, det handlar om kvinnor och männen som förtryckt dem. Då såväl som nu.

Huvudfokus ligger naturligtvis på Kate. Hon lämnar London med en liten summa kontanter som hon lyckats gömma från sin partner. Hemma lämnar hon mobilen och allt annat. Det enda hon tar är bilen, som är hennes. Hon tar sin tillflykt till ett torp, Weyward Cottage, som hennes faster testamenterat henne. Trädgården är överväxt och huset fullt med damm. Men på vinden i en kista så hittar hon sin släktsaga.

Tre generationer häxor

Altheas berättelse är kortare än Kates och Violets. Det känns helt naturligt eftersom 1619 är långt tillbaka och bandet mellan Kate och Althea är inte fullt lika starkt som det mellan Kate och Violet. Nu skulle man kunna tro att Kate och Violet kände varandra. Det gjorde de inte. Men ändå lyckas de forma ett starkt band mellan sig, trots att döden separerar dem. Som läsare är det naturligtvis inte så svårt att knyta an till en person, Violet, som är död i nutid. Vi får lära känna henne riktigt bra genom nedslag i 40-talet. Kate lär känna henne genom huset. Dagböckerna hon lämnat, kläderna som hänger kvar och vännerna som omfamnar Kate på samma sätt som Violet hade velat göra själv.

Häxprocesser med en dos fantasi

Om man, likt mig, har läst mycket om verklighetens häxprocesser, vet man att de som anklagades och avrättades för trolldom, var helt vanliga kvinnor. I ”Wayward” får vi istället leka med tanken vissa kanske faktiskt var häxor. På riktigt. Men magi är inte alltid svart eller vit, och att gråskalor är svåra att befinna sig i.

Tycker man om att blanda historia och nutid med en skvätt fantasy, är detta absolut en bok att unna sig. Den passar perfekt redan nu under sommaren! Det ger dig tid att fundera på hur du själv kan anlägga en häxträdgård till nästa år!

Betyg

Tre spännande tidslinjer
9/10
Fakta och fantasi i en härlig blandning
9.5/10
Perfekt miljö för en häxig roman
9.6/10
Totalt
9.4/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recension av Alice Winns historiska roman "In memoriam"
Previous Story

Recension: ”In memoriam” av Alice Winn

Recension av John Grishams bok "Vindarna på Camino Island"
Next Story

Recension: ”Vindarna på Camino Island” av John Grisham