Hur långt är du beredd att gå för din familj? För dina barn? De flesta av oss svarar nog ”hur långt som helst”. Men när det verkligen gäller, vem är du då? Freeze, flight eller fight? Flyr du, fryser du – eller försvarar du? Dessa frågor ställer Johan Rundberg i sin första bok för en vuxen publik: ”Den som vaktar flocken”.
När vardagen plötsligt blir främmande
En TikTok-video på dottern sprids på skolan och får oanade konsekvenser. Sanna och Martin möts av misstänksamhet och avståndstagande från vänner och bekanta. Var videon verkligen ett hot om våld mot skolkamrater, eller finns det en annan förklaring? Samtidigt ställs de inför en ännu svårare fråga – vem är egentligen deras dotter? När gamla hemligheter gör sig påminda och tryggheten de byggt upp hotas, sätts hela familjens sammanhållning på spel.
Bladvändare med en riktig rivstart
Boken rivstartar med ett jaktvapen och ett dubbelmord. Sedan förflyttas vi i tiden och får möta Sanna och Martin, ett medelålders par i Täby med två tonårsbarn: Teo och Mya. Teo som går på gymnasiet spelar basket och har många vänner, medan Mya som går i nian kämpar med både vänner och skolan. Hög frånvaro och sviktande kompisrelationer. När Wilks börjar i klassen får hon äntligen en vän, men föräldrarna börjar snart ana oråd. Vem är Wilks egentligen? Och varför är det bara Mya som får skulde för videon som sprids, när Wilks röst så tydlig hörs i bakgrunden?
”Den som vaktar flocken” är otroligt spännande på gränsen och samtidigt riktigt jobbigt emellanåt. Kanske allra mest jobbig för oss som är tonårsföräldrar? Den berättas nästan uteslutande ur de vuxnas perspektiv och distansen till tonårsbarnen blir stor och märkbar. Hur svårt det är att nå fram och hur jobbigt det plötsligt blir att kommunicera. Den där dissonansen mellan en förälders fysiska minnen av att bära sitt barn och tonåringens längtan efter att slå sig fri och samtidigt behöva skydd, omvårdnad och kärlek. Tonårstiden är svår nog utan Tiktok-videos som klassas som hot och vänner som man inte riktigt vet vart man har.
Träffande skildring av livet som medelålders förälder
Dessutom får vi krypa riktigt nära i livet som medelålders. Martin som märker av en tydlig maktförskjutning på jobbet när videon på Mya sprids och inte minst: hur det känns att fortfarande bli ifrågasatt och synad av dominanta och kontrollerande föräldrar trots att man är vuxen. Sanna som byter jobb från det privata till det offentliga och hamnar på en arbetsplats som krisar med en chef som inte kan leda. Det är inte alltid vackert, men det är hela tiden tänkvärt.
Hemligheter som gömmer sig under ytan
Men som det så ofta är, är inte saker riktigt vad de verkar på ytan. Hela tiden hänger mordet från bokens början över oss läsare som ett mörkt moln, men ju mer vi lär känna familjen, desto tydligare blir det att vi inte alltid känner de som vi tror står oss allra närmast.
”Den som vaktar flocken” är toppläsning; en psykologisk thriller med relationsfokus när det är som allra bäst. Bladvändare som skulle passa perfekt som Netflixserie i samma anda som fantastiska ”Störst av allt”. Hjärtklappning och stressutslag är nästan garanterade. Rundberg, som tidigare belönats med både Augustpriset och Astrid Lindgren-priset för sina böcker för unga läsare, fångar medelåldern med samma skärpa och känsla. Jag är helt förtjust!