Bästa böckerna 2024

God fortsättning! I slutet av året brukar vi göra ett bokslut där vi återbesöker våra favoriter från läsåret som gått. Så även i år. Så vilka var de bästa böckerna vi läste under 2024? Här är våra personliga favoriter bland böckerna vi läst senaste 12 månaderna, gamla som nya.

Katarinas favoritböcker 2024

2024 var ett otroligt läsår för mig och jag har gjort mig bekant med många nya författarskap, som jag ser fram emot att följa under kommande år. Vissa kommer med nya böcker redan 2025 (hurra). Tipsa oss gärna i kommentarerna om vad för böcker som varit din bästa läsning 2024!

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

Det var i somras jag läste Ridzéns berättelse om Bo och den myser fortfarande kvar i en alldeles egen plats i mitt hjärta. Jag har tipsat nästan alla jag känner om Tranorna och tipsar er igen – om ni inte redan har läst den.

Läs hela recensionen här


Bright Young Women av Jessica Knoll

True crime är en genre som jag ibland doppar fötterna i, men inte särskilt ofta. Jag tycker att det är väldigt mycket hit and miss, men Bright Young Women är egentligen inte en true crime. Det är en blandning av fiktion och fakta och det fungerar riktigt bra.

Läs hela recensionen här


Yellowface av R.F Kuang

Yellowface var rasande rolig och spännande läsning. Jag hade visserligen höga förväntningar på den redan innan jag började läsa. Levde den upp till förväntningarna? Ja och mer därtill.

Läs hela recensionen här


Intermezzo av Sally Rooney

Sally Rooneys nysläppta Intermezzo är verkligen exakt så bra som alla säger att den är. Tveklöst hennes bästa hittills, även om jag ju redan var av den fasta övertygelsen att hon hela tiden blir bättre och bättre så var denna wow.

Läs hela recensionen här


Den stora skrivboken av Agota Kristof

Den stora skrivboken av Agota Kristof har jag varit noll procent intresserad av att läsa. Men så var den litteraturspåret inför den första träffen på min skrivskola och jag blev golvad. En av de bästa böcker jag läst i hela mitt liv.

Läs hela recensionen här


Sällsynt kloka varelser av Shelby van Pelt

Kan en feelgoodbok med en pensionerad kvinna, en rätt dryg ung man och en bläckfisk i huvudrollerna verkligen vara något? Men ja verkligen. Sällsynt kloka varelser är en sällsynt mysig bok som gör själen alldeles varm och mjuk.

Läs hela recensionen här


Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam

Jag föll som en fura för kvinnoporträtten och Stockholmsskildringen i den första delen av Sekelskiftesmorden av Katarina Wennstam. Även andra boken är bra, men första boken knockade mig.

Läs hela recensionen här


Woman, Eating av Claire Kohda

Inget gör mig gladare än en riktigt bra vampyrroman och det var Woman, Eating. En kvinnlig vampyr som lider av ångest och får lov att äta upp en död and i brist på annat blod samtidigt som hon gör praktik på ett galleri där chefen är ett arsle. Loved it!

Läs hela recensionen här


En lustig historia av Emily Henry

Så fort jag hade läst ut ”En lustig historia” av Emily Henry började jag längta efter att hon släpper nytt. 10 av 10 får Henry av mig som feelgoodmästare.

Läs hela recensionen här


Satanic Feminism av Per Faxneld

Vad sägs att vi rundar av med en av kursböckererna jag hade på vårterminens kurs i satanism? Satanic Feminism av Per Faxneld är ett riktigt mästerverk som jag drömmer om att äga själv. Den är lite dyr, så själv nöjde jag mig med att låna den. Men en vacker dag kanske jag köper den.

Enligt Bibeln var Eva den första som följde Satans råd att äta den förbjudna frukten och därmed ansvarig för mänsklighetens alla efterföljande olyckor. Föreställningen om kvinnan som djävulens medbrottsling är framträdande i hela den kristna historien och har använts för att legitimera underordningen av hustrur och döttrar. Under 1800-talet gjorde upproriska kvinnor motläsningar av denna misogyna tradition. Lucifer omformulerades till en feministisk befriare av kvinnosläktet, och Eva blev en hjältinna. I dessa omskrivningar är Satan en allierad i kampen mot ett tyranniskt patriarkat som stöds av Gud och hans manliga präster. Per Faxneld visar hur denna satanistiska feminism kom till uttryck i en mängd olika litterära texter från 1800-talet, självbiografier, pamfletter, tidningsartiklar, målningar, skulpturer och till och med artefakter från konsumentkulturen som smycken.

Han beskriver hur färgstarka personer som suffragetten Elizabeth Cady Stanton, den könsöverskridande teosofen H.P. Blavatsky, författaren Aino Kallas, skådespelerskan Sarah Bernhardt, den antiklerikala häxentusiasten Matilda Joslyn Gage, den dekadenta marskalkinnan Luisa Casati och den luciferianska lesbiska poetissan Renée Vivien anammade dessa nya föreställningar. Genom att utforska sambanden mellan esoterik, litteratur, konst och politik kastar Satanic Feminism nytt ljus över försummade aspekter av feminismens, satanismens och den reviderade mytbildningens intellektuella historia. OTROLIG läsning för den som är intresserad.

Annas favoritböcker 2024

Här kommer tio av mina favoritböcker från år 2024. Jag listar dem i kronologisk ordning utifrån när på året jag läste böckerna. Så listan ska inte ses som en topplista. Mitt bokår 2024 har varit starkt, även om en mycket stor del av alla böcker jag läst är skrivna av samma författare. Men det är ett läsprojekt som jag planerar att berätta mer om under år 2025!

Piranesi av Susanna Clarke

Piranesi av Susanna Clarke

Jag plockade upp ”Piranesi” för att den blev utvald av bokklubben förknippad med en av mina favoritartister, Florence + The Machine. Piranesi bjuder på en magisk, mytisk och mystisk läsning där handlingen klarnar allt eftersom dimridåerna skingras.

Läs min recension av ”Piranesi” av Susanna Clarke


Onda nätters drömmar av Peter Englund

Onda nätters drömmar av Peter Englund

Ju äldre jag blir, desto mer inser jag att mitt intresse för andra världskriget nog är permanent. Och inte bara något jag ägnar mig åt tills jag lärt mig tillräckligt. Oavsett vad man redan kan om krigsåren i allmänhet, och november 1942 i synnerhet, är ”Onda nätters drömmar” en omvälvande läsning.

Läs min recension av ”Onda nätters drömmar” av Peter Englund


Hatets hjärta av Dennis Lehane

Hatets hjärta av Dennis Lehane

Jag gillar alltid en välskriven klassisk deckare. Dennis Lehane har skrivit många böcker som platsar i den kategorin. I mitt tycke går Lehane ofta från högt till lågt. ”Hatets hjärta” är en fullträff som dessutom bjuder på en originell vinkel. Här är det en desperat och handlingskraftig mammas jakt på sanningen som driver boken framåt.

Läs min recension av ”Hatets hjärta” av Dennis Lehane


In memoriam av Alice Winn

"In memoriam" av Alice Winn

Under en era då kärlek mellan män var förbjudet, medan män som dödar andra män hyllas, utspelar sig Alice Winns litterära mästerverk ”In memoriam”. Lång tid efter avslutad läsning bär jag fortfarande med mig de dikter som så skickligt vävts in som en del av handlingen i denna brutala kärlekshistoria.

Läs min recension av ”In memoriam” av Alice Winn


Saltstigen av Raynor Winn

"Saltstigen" av Raynor Winn

Jag tycker inte om inspirerande böcker, det är min bångstyriga grundinställning. Efter ”Saltstigen” beslutar jag mig om att det är dags att vidga sinnena. Det här är en av böckerna jag tänkt mest på under år 2024. Dels för att den är otroligt fint skriven. Dels för att den, sjutton också, faktiskt är inspirerande.

Läs min recension av ”Saltstigen” av Raynor Winn


Sången om Akilles av Madeline Miller

"Sången om Akilles" av Madeline Miller

Sommaren 2023 läste både Kattis och jag, oplanerat men samtidigt, ”Kirke” av Madeline Miller. Jag älskade den. Så när ”Sången om Akilles” fanns tillgänglig på mitt sommarbibliotek kastade jag mig över den direkt. Trots att ”Kirke” drabbade mig hårdare, så blev även ”Sången om Akilles” stor och frustrerande läsning.

Läs vår recension av Madeline Millers bok ”Kirke”


Albert Speer och sanningen av Gitta Sereny

"Albert Speer och sanningen" av Gitta Sereny

Tack Alex Schulman för boktipset i DN, som fick mig att läsa Gitta Serenys tegelsten ”Albert Speer och sanningen”. I hennes mycket grundläggande arbete för att förstå och nedteckna vem Albert Speer var, visade det sig förstås att han mest var som alla andra män som inte kan sätta gränser för tron de har på sig själva. Som Hitlers nära medarbetare fick det ödesdigra konsekvenser.

Läs min recension av ”Albert Speer och sanningen” av Gitta Sereny


Jag är pilgrimen av Terry Hayes

"Jag är pilgrimen" av Terry Hayes

Sällan har jag blivit så golvad av en thriller som jag blev av ”Jag är pilgrimen”. Det här är en actionspäckad och otroligt spionthriller som trots sina 800 sidor läses i ett nafs. Ett måste för alla som föredrar böcker så spännande att de är omöjliga att lägga från sig. Icke att blanda ihop med Terry Hayes senaste bok, ”Gräshoppans år”, som tyvärr inte håller samma klass.

Läs min recension av ”Jag är pilgrimen” av Terry Hayes


Älskade jävla unge – Pernilla Pernsjö

"Älskade jävla unge" av Pernilla Pernsjö

Pernilla Pernsjös son Alfred är gängkriminell och avtjänar just nu ett längre fängelsestraff för medhjälp till mord. I ”Älskade jävla unge” ger Pernilla en oförskönad bild av sonens uppväxt. Hon rannsakar sig själv och sina brister lika mycket som hon rannsakar alla gånger de samhällets skyddsnät brustit. Hur kunde det bli såhär? Pernilla har inga svar men den här boken är viktig läsning för alla oss som har turen att bara behöva läsa om gängkriminalitet i tidningarna.

Läs min recension av ”Älskade jävla unge” av Pernilla Pernsjö


Vi löser mord – Richard Osman

"Vi löser mord" av Richard Osman

Efter att ha läst Richard Osmans bok ”Vi löser mord” har jag önskat mig alla hans tidigare böcker i julklapp, tvingat min man att också läsa boken och rekommenderat den till alla jag känner. Feel good-böcker är för mysiga för mig. Men ibland vill jag ta en paus från deckare och thrillers. ”Vi löser mord” är den perfekta kombinationen av mysig läsning och spänning. Jag kan inte vänta tills nästa del.

Läs min recension av ”Vi löser mord” av Richard Osman

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Haggor av Victoria Smith
Previous Story

”Haggor” av Victoria Smith

läsutmaning 2025
Next Story

Kicka igång din läsning: Läsutmaningar 2025

Don't Miss