”Varje tugga är en tanke” är en av de sex böcker som har nominerats i kategorin bästa svenska fackbok inför Augustpriset 2024. Under oktober och november är vi ambassadörer för Augustpriset och fackböckerna. Detta innebär att vi bland annat kommer läsa samtliga 6 nomineringar. Idag recenserar vi ”Varje tugga är en tanke”.
Vad handlar ”Varje tugga är en tanke” om?
Vad vi äter berättar en historia – om oss, vårt samhälle och vår historia. I ”Varje tugga är en tanke” tar Richard Tellström oss med på en fascinerande resa genom Sveriges matkultur från 1200-talet fram till idag. Med intressanta exempel och oväntade kopplingar till religion, politik, och ekonomi visar han hur allt från knäckebröd till pizzasallad bär på kulturella och historiska lager.
Tankar om ”Varje tugga är en tanke”
Under förra sommaren såg jag om hela ”Historieätarna” när den efter år av rättighetsdiskussioner äntligen dök upp på SVT Play och vem är inte mathistorikern i denna charmerande TV-serie om inte just Richard Tellström. Ända sedan jag såg serien när den faktiskt gick för gott och väl tio år sedan (vart tar tiden ens vägen?) har jag varit en Tellström fangirl. Så pass att jag varit sugen på att läsa etnologi vid Stockholms universitet, eftersom att jag vet att han undervisar där. Men man kan inte ha tid att göra allt man vill. Så då passade det utmärkt att läsa denna bok av honom som handlar om just de saker han pratade om i Historieätarna: varför vi äter den mat som vi gör här i Sverige?
Vrider och vänder på saker vi svenskar tycker är självklart
Redan efter att ha läst bokens första rader, fnissar jag förtjust, tar en bild och lägger upp på instagram. Det handlar nämligen om vår svenska kollektiva smörkniv på sida 7:
Den kollektiva smörkniven. I den vilar något av den svenska matkulturens essens. Så vardaglig, men ändå så unik i ett internationellt perspektiv. På en lunchservering, en bröllopsbuffé eller i skolmatsalen inleder svenskarna sitt ätande med att bre sig en smörgås tillsammans med andra. Där andra kulturer erbjuder en individuell brödassiet till vänster om tallriken, förstås med en individuell smörklick, så är den svenska smörgåsstationen kollektiv. Man väntar köande på sin tur till dess smörkniven är ledig. Ibland hyvlar man också en ostskiva tillsammans, för ostsmörgåsen inramar matkulturen.
Jag nickar så instämmande åt den svenska kollektiva smörkniven att det nästan känns som om jag befinner mig längst framme vid scen på en av ungdomens death metal-spelningar. För precis så här är det ju, och det är inget som vi svenskar tycker är konstigt. Det är härligt befriande att så självklara svenska mathandlingar sätts under lupp, eftersom det ger mig som läsare en chans att fundera över vad mer vi gör som andra kulturer tycker är lite… speciellt.
Blickar inte bara bakåt, utan även framåt
”Varje tugga är en tanke – Svensk matkultur under 800 år” tar oss från fisk, fisk, fisk på 1200-talet till födelsen av den digitalt drivna matkulturen. Det är en spännande resa som bjuder på oanad många aha-upplevelser, precis som Historieätarna gjorde. Det är inte svårt att känna igen sig i beskrivningen av dagens digitala matkultur: flatlay-foton av en härlig frukost (se bara bilden till denna recension), recept på TikTok som låter kul men visar sig vara godare i tanken än på tallriken. Men Tellström låter även blicken spana framåt. Hur kommer vår matkultur se ut i framtiden? En framtid kanske präglad av kris och krig. Och vad hände under pandemin? Tellström skriver att julmåltiderna tidigare aldrig firats utomhus, men under pandemitiden åt vi dem inte bara utomhus ibland, utan även snbbare och med färre rätter.
Vem borde läsa ”Varje tugga är en tanke”?
Kunde du inte heller få nog av Historieätarna som gick på SVT för ett tiotal år sedan? Då är detta en bok för dig! Det här är en bok för alla som vill förstå varför vi äter som vi gör och upptäcka de dolda tankarna bakom varje tugga. Och det vill jag! Så det är väl helt enkelt en bok för mig. Och alla er andra som funderat över varför vi äter det vi gör.