Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.
Finns det något mysigare att läsa när hösten ruskar på andra sidan fönstret, än böcker som handlar om folktro och folksägner? Nästan inte faktiskt. Vad är folktro? Folktro är allmänt förekommande föreställningar, ofta handlar de om tro utanför de officiella religionerna. Det kan röra sig om övernaturliga väsen, döden, föraningar och varsel, magi och trolldom – eller gammal hederlig skrock som att svarta katter betyder otur och att fredagen den 13 kommer med olycka. Folktro är dock inte bara skogsrå och bjärror, det är vandringssägner som råttan i pizzan, Slenderman och moderna spökhistorier som sprids via nätet, så kallade creepypastas.
1. ”Väsenologi”, ”Mer väsenologi” och ”Modern väsenologi” av Ingela Korsell
”Väsenologi” av Ingela Korsell är mer än bara en bok, den har släppts i hela tre volymer. Målgruppen är barn i åldern 6-12 år, men detta är ärligt talat utmärkta böcker även för oss vuxna. Ingela Korsell har även skrivit Pax-böckerna och har man läst dem, kommer man redan vara bekant med flera av de väsen som presenteras i del ett av Väsenologi. I boken ”Mer väsenologi” får man bekanta sig med ytterligare 13 väsen (inklusive Hin Håle himself) och i tredje boken ”Modern väsenologi” möter vi nutida väsen som Slenderman, zombies och vampyrer.
2. ”Folktrons väsen : encyklopedi” av Tora Wall
Skogsrån med ihåliga ryggar, irrande lyktgubbar och svarta hundar från Bohuslän – i Tora Walls uppslagsverk om folktrons väsen får vi djupdyka ned i väsen från bondesamhällets folktro samt vikinga- och medeltidens föreställningsvärldar. Tora Wall är folklorist och författare – missa inte hennes intressanta blogg.
3. ”Råttan i pizzan : folksägner i vår tid” av Bengt af Klintberg
När första upplagan av ”Råttan i pizzan” släpptes 1986 blev den ett fenomen. Här har Klintberg samlat moderna folksägner, ni vet alla de där sakerna som din mosters arbetskompis mammas bästa väns tandläkare har råkat ut för. När jag läste etnologi 2000, var denna bok del av kurslitteraturen och jag kan den nästan utan till. Det är rolig, läskig och ofta rätt äcklig läsning. Köp den i present till någon som tror att berättelsen om det glittersprayade gynekologbesöket faktiskt är sann.
4. ”Monster : en världshistoria om det skrämmande” av Bo Eriksson
Fantiserar du precis som jag, ibland om att vara Giles i Buffy och vampyrerna? Då är den här monsterboken av Bo Eriksson ett perfekt ställe att påbörja dina monsterstudier. Eriksson har med denna bok tagit sig an att studera monsters förekomst genom världshistorien, och är man monsterintresserad blir man icke besviken. Han har även mer nyligen gett ut ”Monstermanifestet” – ett brandtal för instiftandet av ett nytt universitetsämne: skräck- och monsterstudium. Ni kan ju förstå att jag kommer stå först i kön för en plats på den kursen om den blir verklighet.
5. ”Mat, dryck och magi” av Ebbe Schön
Folklivsforskaren Ebbe Schön gick ur tiden tidigare i år, men vilket arv han lämnat efter sig. Det är i och för sig inte helt lätt att få tag på hans böcker hos bokhandlarna, men vänder du dig till antikvariaten eller Bokbörsen kan jag nästan garantera att du kommer gräva guld. I ”Mat, Magi och dryck” om magin kring mat och dryck: hur skenet från julbrasan laddade helgens bröd med magisk kraft, men också hur magiska föreställningar kring mat och dryck förekommer än idag. Schön har skrivit många fantastiska böcker om tomtar också, perfekt läsning inför julen. Blir du sugen på att läsa om häxor efter all detta snack om magi? Läs gärna våra häxiga boktips.
6. ”Creepypasta : spökhistorier från internet” av Jack Werner
Jag är alldeles för feg för att lyssna på Creepypodden, men jag läser gärna texter där Jack Werner tar sig an olika creepypastas. Den här boken är en pärla. Vissa delar är rysligt creepy, andra delar har jag högläst för mina barn (givetvis creepypastorna om spöken i datorspel). Jack Werner är briljant i allt han tar sig för, och denna bok med några år på nacken är sannerligen inget undantag.
7. ”Nordiska gudar” av Johan Egerskans
Johan Egerskans är en makalös konstnär och i denna bok berättar han med avstamp i de gamla eddorna om gudar, jättar, dvärgar, valkyrior, monster och hjältar. Illustrationerna är otroliga och det är svårt att inte återkomma till denna bok gång på gång. Även här är rekommenderad ålder 9-12 år, men det är rent strunt. Det här är en utmärkt bok till både barn och vuxna. Egerskans har även skrivit om bland annat nordiska väsen och drakar.