Recension av Robert Kolkers "Barnen på Hidden Valleyroad", en fascinerande bok om schizofreni

”Barnen på Hidden Valley Road” av Robert Kolker

”Barnen på Hidden Valley Road” följer familjen Galvin genom historien, och genom släktleden. Don och Mimi möts i slutet av 1930-talet. De är båda i mitten av tonåren och växte upp i samma område i New York. År 1944 gifter de sig efter att Mimi blivit gravid när Don är hemma på permission från kriget. I maj 1945 föder Mimi deras första barn, sonen Donald.

Familjen Galvin är katoliker med en stark tro på stora familjer. Från 1945 till 1965 föder Mimi totalt tolv barn. Det hade antagligen kunnat bli fler om inte Mimis kropp blivit svårt sliten av att vara non stop gravid. Läkarna måste till slut ta beslut om hysterektomi efter det sista barnets förlossning. Men det unika med familjen Galvin är inte de många barnen. Utan att sex av de totalt tio sönerna med tiden får diagnosen schizofreni.

Fascinerande faktabok som är svår att sluta läsa

Författaren Robert Kolker har inför ”Barnen på Hidden Valley Road” intervjuat familjen Galvin, deras nu vuxna barn och andra släktingar. Han har också samtalat med andra personer i familjens närhet. Samt genomfört intervjuer med de många olika läkare och forskare som mött familjen i sina yrkesroller. Även om ”Barnen på Hidden Valley Road” vid en första anblick ser ut att handla om specifikt familjen Galvin, så går Kolker betydligt mer på djupet än vad en släktkrönika gör.

”Barnen på Hidden Valley Road” är den sorts faktabok som är så välskriven att all fakta smyger sig på en. Man är nästan för trollbunden av berättelsen för att inse att man precis läst sida efter sida om genforskning relaterad till modern psykiatri. De allra flesta har nog hört talas om schizofreni, men många vet väldigt lite om hur sjukdomen yttrar sig. Och ingen vet egentligen helt säkert vad som orsakar den. En stor del av boken ägnar författaren åt att skildra hur forskarvärlden pendlat fram tillbaka. Den vetenskapliga världen har ömsom betraktat arv, ömsom miljö, som en förklaring till varför vissa men inte andra blir sjuka. Och det är i just den frågeställningen som familjen Galvin är intressant för vetenskapen. Det är väldigt sällsynt med så stora familjer, där så många familjemedlemmar fått en schizofrenidiagnos.

”Barnen på Hidden Valley Road” är tung läsning om hur psykisk sjukdom drabbar alla i en familj

”Barnen på Hidden Valley Road” följer barnen Galvin från födseln fram till nutid, eller i vissa fall fram till deras död. Det är en mycket tragisk och bitvis svår läsning. Inte bara är det uppenbart hur de sjuka sönerna blir hårt drabbade av sin sjukdom. Både av de symptom som schizofreni kommer med och av samhällets stora brister vad gäller vård och omsorg. Det framstår också mycket tydligt vilket lidande även de friska syskonen får utstå. Mimi och Don är på intet sätt utrustade för att hantera sin familj så som den ser ut. Och det ger tyvärr utrymme för de sjuka syskonen att på olika sätt vända sig mot varandra.

”Barnen på Hidden Valley Road” avslutas inte med en käck läxa, eller ett kort budskap man ska ta med sig. Än idag saknar vi vetenskapliga svar på de flesta av frågorna kring schizofreni. Men ändå finns det väldigt mycket att lära sig av boken för den som, som jag, inte visste mycket till att börja med. Om inte annat är ”Barnen på Hidden Valley Road” en tydlig påminnelse om att varken psykiatrisk vård eller medicinering är vad den borde vara. Och det gäller nog tyvärr i Sverige lika mycket som i familjen Galvins USA.

Betyg

Upplysande läsning om schizofreni
9/10
Tragisk och tung familjeskildring
9/10
Faktabok som trollbinder
9/10
Totalt
9.0/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Mjölkharen Tina Norin
Previous Story

”Mjölkharen” av Tina Norin

Don't Miss