Folke Schimanski föds i maj 1936. Han storasyster Vera är då 8 år gammal. Syskonens mamma kommer från Sverige, medan pappan är tysk. De bor i Berlin och lämnar inte landet för Sverige förrän precis i krigets slutskede, våren 1945. I boken ”Veras resa” berättar Folke om deras barndom, som trots att de växte upp tillsammans är väldigt olika. Något som troligen påverkat deras vitt skilda vägval i livet. Bokens undertitel är ”Min syster nationalsocialisten” och den utgörs till stor del av författarens försök att förstå varför hans syster förblivit nazismen trogen livet ut. I synnerhet när han själv utvecklades till att ha de rakt motsatta åsikterna.
Intressant läsning om vägen till nationalsocialismen
Bokens röda tråd är förstås Veras och Folkes uppväxt, även om Folke fortsätter redovisa för hur deras liv har sett ut i stort sett fram till nutid. I skrivande stund är Vera 96 år gammal och bosatt i en liten stad mitt i Sverige. Syskonen har inte längre någon kontakt. Men Folkes minnen av sin storasyster är tydliga. Till stöd har han både sin mammas minnesanteckningar samt Veras egna uttalanden i böcker och intervjuer. Veras uppväxt var tuff, med en pappa som var så missnöjd med henne skolinsatser att han slog henne varje kväll. Ofta så illa att barnens mamma lämnade lägenhet för att slippa se och höra. Att Vera vantrivdes hemma är lätt att förstå. Att hon sökte efter samhörighet någon annanstans är inte heller så konstigt. Som det bar sig så var det nationalsocialismen som tog emot med öppen famn.
”Veras resa” är intressant läsning även som en historiebok, där såväl Folkes som Veras förstahandsupplevelser av att växa upp i Tyskland under andra världskriget bjuder på ett perspektiv man inte så ofta hör om. Det är inte svårt alls att förstå varför man, där och då, kunde se Hitler som en hjälte. Men när många då högt uppsatta nazister i efterhand reviderade sina åsikter (även om det såklart alltid kan diskuteras hur genuint det var), så håller Vera hårt fast vid sina. I ett samhället där rasism och främlingsfientlighet får allt mer utrymme så är ”Veras resa” nyttig läsning. När boken är slut får jag känslan av att något så enkelt som att kärlek är lösningen på allt kanske faktiskt stämmer.