Att barn ska läsa och att man måste peppa dem till läsning är knappast en nyhet för oss föräldrar. Men hur gör man när barnet inte är särskilt förtjust i att läsa skönlitterärt? Fram med faktaböckerna så klart. Det finns fantastiskt många bra faktaböcker som är skrivna för barn och en hel del böcker som även passar de lite äldre barnen. Här hemma är det bara jag som är en bokmal. Övriga i hushållet måste det trugas en hel del med. Dessa böcker har fallit mina barn (nu 10 och 12 år) i smaken under de senaste två åren.
Saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer
Saker som (nästan) ingen vet finns korta, spännande och överraskande faktatexter om saker som de allra flesta av oss inte har en aning om. Faktan spänner över en rad olika ämnen, över många tidsepoker och är hämtade från jordens alla hörn. Läs till exempel om flygplanet som har fått landa på grund av fjärtar. Denna bok bjuder på många ”VA?!?!” och skratt.
Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer
Ja, detta är uppenbarligen uppföljaren till första boken i listan. Som man kan förstå blev den nämligen en rasande succé och eftersom världen är fylld av saker som nästan ingen vet var en andra bok givet. Har kan man läsa den fasansfulla lilla berättelsen om bron som får hundar att dö och om trollkarlen som gömde sina hemligheter på månen.
Tänk om… och Tänk om… 2 av Randall Munroe
Tänk om… och Tänk om… 2 av Randall Munroe är inte barnböcker, men de passar tweens och tonåringar som är vetenskapsnyfika otroligt bra. De kräver en god läsförståelse och här hemma lästes de flitigt av vår son när han gick i femte klass.
I Munroes böcker får man dels veta hur kärnkraftreaktorer och kulspetspennor fungerar, men han nystar också ut svaren på fantastiskt kluriga och roliga frågor som: Från vilken höjd behöver man släppa en köttbit för att den ska vara färdiggrillad när den når marken? Kan man använda uppochnervända kulsprutor som en jetpack? Går det att bygga en bro av Lego över Atlanten?
För att svara på frågorna använder han sig av massor av kreativa tekniker och ett språk som är alldeles vanligt och inte alltför vetenskapstungt. Boken är dessutom kul att högläsa ur och jag kan garantera att du som vuxen kommer lära dig svar på frågor du inte ens visste att du hade. Det är lätt att förstå varför dessa två böcker har toppat försäljningslistorna
Nästa tre böcker är en serie av Ingela Korsell och Reine Rosenberg. Ingela Korsell är en av författarna bakom Pax-serien (som både jag och mina barn rekommenderar alla, oavsett om du är barn eller vuxen). I Väsenologi-serien finns böckerna ”Väsenologi”, ”Mer väsenologi” och ”Modern väsenologi”. I de två första böckerna får man bekanta sig med väsen från nordisk folktro och mytologi. Den tredje boken, ”Modern väsenologi”, låter oss möta vår tids väsen: vampyrer, varulvar, zombies, aliens och annat rysligt.
Dessa tre böcker är inget annat än en skatt. Illustrationerna är fantastiska och texterna en perfekt balans mellan spänning och lärorikt.
Välkommen att tipsa om bra böcker för barn som inte gillar fiktion i vårt kommentarsfält!