Det är allhelgonavecka och för många innebär det en utflykt till kyrkogården för att tända ljus på nära och käras gravplatser. Det vore nästan konstigt om man inte drabbades av tankar på döden under dessa första dagar av november. Döden är lite tabu att prata om, vi har svårt att närma oss det som ämne, svårt att prata med folk som nyligen förlorat någon, svårt att över huvud taget tänka på att detta är något som vi ofrånkomligen alla kommer drabbas av när vi når vägs ände.
Vi har samlat ihop boktips som tar sig an döden, det svåraste ämnet av dem alla. I böckerna vi har valt ut, skriver författarna om döden ur flera olika vinklar: att uppleva döden på nära håll, att ta upp döden med barn, böcker om döden för ungdomar och unga vuxna, samt böcker skrivna av personer som jobbar med döden.
Böcker av människor som tvingats uppleva döden på nära håll
1. “Låt oss hoppas på det bästa” – Carolina Setterwall
En morgon i oktober stiger Carolina och hennes 8 månader gamla son upp efter en vanlig, halvstökig natt. Men hennes sambo Aksel vaknar inte. Rå berättelse om att som nybliven mamma bli ensam kvar efter att döden tagit den man älskar. En bok som inte värjer vare sig för sorg eller för att skildra allt det praktiska arbete som döden tvingar på de som blir kvar.
2. “I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” – Tom Malmquist
Att räkna ned inför att bli pappa är kanske livets största väntan. Men för Tom kulminerar inte väntan i en frisk baby i sina lyckliga föräldrars arm. Toms flickvän Karin dör efter att plötsligt ha blivit akut sjuk. Boken avhandlar på ett hjärtskärande sätt inte bara själva döden, utan även alla känslor, konsekvenser och förpliktelser som följer med på köpet.
3. “Ett år av magiskt tänkande” – Joan Didion
Joans dotter ligger svårt sjuk på sjukhus. Efter att ha varit och hälsa på henne åker Joan och hennes make John Gregory Dunne hem för att äta middag, när han plötsligt får en hjärtinfarkt och avlider. I boken får vi följa det första året efter hans bortgång, och ges en inblick i alla tankar som uppfyller en när man önskar att det som hänt på något sätt kunde göras ogjort.
4. “Dagbok från ditt försvinnande” – Malin Lagerlöf
Det är oktober 2011. Malin Lagerlöf har nyss fött sitt tredje barn när hennes man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, försvinner. Man tror att han har fallit i havet på västkusten och svepts iväg i det kalla havet. Boken behandlar döden, men framför allt ovissheten som döden innebär när ingen kropp kan hittas.
Barnböcker om döden
5. “Comedy Queen” – Jenny Jägerfelt
Sasha är tolv år och hennes mamma är död. När hennes mamma levde, brukade hon säga att vissa personer är födda att vara roliga – att de har ”funny bones”. Sasha misstänker att hon inte är rolig ända in i skelettet, men hon vill få folk att skratta ändå. För om hon kan få folk att skratta, kanske det andra försvinner: den livsfarliga gråten och sorgen efter en förälders död.
6. “Adjö, herr Muffin” – Ulf Nilsson och Anna Clara Tidholm
Att ge sitt barn ett husdjur kommer oundvikligen innebära att ge dem en vän att älska, men också en vän att en dag behöva ta farväl från. Precis det är vad som sker i “Adjö, herr Muffin”. Ett marsvin blir gammal, tiden börjar ta slut, snart är livet över. En väldigt fin bok som på ett bra sätt hjälper barn att sätta ord på döden.
7. “Alla döda små djur” – Ulf Nilsson och Eva Eriksson
Vad som händer med en efter döden finns det bara teorier om. Oavsett om man är djur eller människa så vet vi att något, kanske själen, försvinner. Men kroppen, den blir kvar. I “Alla små döda djur” får bokens små huvudpersoner prova på hur döden kan hanteras. Inkännande läsning för barn om vad man kan göra efter att någon har dött; begravningar, ritualer, dikter, minnen – och tårar förstås.
Ungdomsböcker om döden
8. “I taket lyser stjärnorna” – Johanna Thydell
Jenna är tretton år och allt hon vill är att kunna noja över vanliga saker som otrevliga personer i skolan och varför hennes crush inte lägger märke till henne. Men hemma finns mamma som har rullator, doseringsbricka, peruk och cancer. Denna prisbelönta bok känns ända in i märgen.
9. “Förr eller senare exploderar jag” – John Green
Amerikanska författaren John Green är känd för sina böcker i YA-genren och “Förr eller senare exploderar jag” är hans mest kända bok, som också finns som film. Här möter vi ungdomar som är kroniskt sjuka och levver med döden som ständig följeslagare.
10. “Papperssjälar” – Emma Johansson
I “Papperssjälar” får vi möta hur sorg kan drabba en även om man inte är nära den som plötsligt har gått bort. Hur döden kan ge ringar på vattnet, mana fram känslor och få helt nya relationer att växa. Döden kan drabba en på de mest oanade sätt. En mycket fin debut av Emma Johansson som släpptes 2018.
11. “We are okay” – Nina Lacour
Marin har inte pratat med någon hemifrån sedan hon lämnade Kalifornien för att börja på universitetet. Men en kall jul kommer hennes bästa vän från Kalifornien och hon vill veta vad som hände de sista veckorna innan hon åkte till New York. En vacker och finstämd berättelse om sorg.
12. “Jag saknar dig, jag saknar dig!” – Peter Pohl och Kinna Gieth
Denna ungdomsbok läses som en roman men bygger på verkliga händelser, vilket gör att sorgen verkligen väller ut från sidorna när man vänder blad. Efter att Cilla dör i en trafikolycka blir hennes tvillingsyster Tina ensam kvar. “Jag saknar dig, jag saknar dig!” går rakt in under huden och må vara en ungdomsbok men är så stark att man som vuxen fortfarande minns hur den fick en att gråta, tjugo år senare.
13. “Som stjärnor i natten” – Jennifer Niven
Violet har förlorat sin syster i en bilolycka och klarar knappt av att vistas ute bland folk. Finch vill inte leva längre. Dom finner varandra när de får göra ett grupparbete tillsammans i skolan och hittar gemensamma glädjeämnen. Men depression är inget som löser sig genom roliga utflykter.
Böcker om att undersöka kroppen efter döden
14. “Working Stiff” – Judy Melinek
Judy Melinek är en erkänd rättsläkare i USA, som i boken delar med sig av ögonblick från starten av sin yrkesbana och framåt i tiden. I “Working stiff” återgår hon sakligt och engagerat för sin roll i att utreda dödsorsaken hos personer som råkat ut för olika livsöden. Bland annat berättar Melinek om det kaos som rådde på New Yorks bårhus efter 9/11-attacken 2001.
15. “Onaturlig död” – Richard Shepherd
Richard Shepherd har varit verksam som obducent och rättsläkare i Storbritannien sen slutet av 80-tal. I “Onaturlig död” återberättar han sina upplevelser från några av de över 26,000 obduktioner han utfört. Men han delar också väldigt öppet med sig om hur det är att ägna så stor del av sitt liv åt döden, och vad det kan göra med en levande människa att se så mycket sorg, ondska och trauma. Läs gärna vår recension av boken här.
16. “The Seven Ages of Death” – Richard Shepherd
I Richard Shepherds andra självbiografiska bok om sitt arbete som rättsläkare så skriver han om rättsfall han arbetat med utifrån när i livet döden har inträffat. Han beskriver några fall från var och en av de sju faser han delat upp livet i. Men han fördjupar sig även i temat som påbörjades i första boken. Att ha haft en utredande roll i förhållande till döden visar sig ha lämnat många osynliga spår inom honom. Läs vår längre recension av boken här.
Böcker om döden som yrke
17. “From here to eternity” – Caitlin Doughty
Caitlin Doughty är en amerikanske begravningsentreprenör och en stark röst för rätten till alternativa sorters begravningar. Just nu lobbar hon bland annat mycket för kompostering. I boken “From here to eternity” reser hon världen runt för att ta reda på och förklara hur hanteringen av döda skiljer sig i olika kulturer, och försöker komma fram till varför vi i värstvärlden ofta är som rädda för döda kroppar, medan inställningen till döden i många andra delar av världen ser så annorlunda ut.
18. “Smoke gets in your eyes” – Caitlin Doughty
I “Smoke gets in your eyes” får vi följa med Doughty på hennes resa från historiestudent till begravningsentreprenör, via ett jobb på ett krematorium. På ett avväpnande sätt tar hon sig an det tunga och läskiga ämnet döden, och lyckas få en ett skratta rakt ut flera gånger.
19. “Stiff” – Mary Roach
Vad händer med kroppen efter vi dött? Ja, förutom att den begravs eller kremeras. I Stiff utforskar Roach mänskliga kvarlevors ”liv” från de gamla egyptiernas tid fram till dagens kampanjer för kompostering av människor. Vad har kroppar med bilsäkerhetstester att göra? Hur påverkar plastikkirurgi den döda kroppen? Och har ni hört talas om ”the body farm” i USA? Om inte: gör er redo för en ögonöppnare.
20. “Past Mortems” – Carla Valentine
En dag i Carla Valentines liv – obduktionstekniker och ”dödsproffs” – är inte en vanlig dag. Hon tillbringade tio år med att utbilda sig och arbeta som obduktionstekniker, där bårhuset var hennes skrivbord och dagens lik hennes att göra-lista. I Past Mortems berättar Valentine historier från dessa år och undersöker våra attityder till döden samt avslöjar sanningen om vad som händer när dörrarna till bårhuset och kistlocket stängs.