Recension: ”Spillover” av David Quammen

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Vissa intressen vet man inte riktigt hur man får. Men plötsligt sitter man där och är för djupt insyltad för att kunna eller vilja backa ur. Lite så ser min relation till böcker på temat ”virus och sjukdomar” ut. Efter att ha tagit en liten paus från ämnet under pandemin, det kom lite för nära, så har jag nu hittat tillbaka till min förkärlek för virus i allmänhet, men RNA- och filovirus i synnerhet. Nu senast har jag läst David Quammens bok ”Spillover”.

I nuläget finns inte ”Spillover” utgiven på svenska, vilket är synd. Efter de senaste åren har andelen presumtiva läsare troligen ökat kraftigt. Och informationen man får med sig när boken är utläst, är kunskap som de flesta skulle ha glädje av. Både för att förstå det som mänskligheten gick igenom med start år 2020. Men också för att få bättre grepp om vad vi har att vänta oss framöver. Spoiler: Det är inte så positivt. Men vad är väl positivt såhär i undergångens år 2022?

Oväntat underhållande fördjupning i zoonotiska sjukdomar

Temat för boken är zoonotiska sjukdomar. Alltså sjukdomar som har sitt ursprung i ett värddjur och sedan – på ett eller annat sätt – hoppar över till människan. David Quammen är en vetenskapsskribent som i boken reser världen runt för att prata direkt med de forskare, läkare och veterinärer som har varit på plats när smittan slår till. Han beskriver både detaljerna i hur forskning i laboratorier fört utvecklingen framåt. Men också hur man jobbar på fältet, alltid med lokala resurser, för att spåra och identifiera ursprung till olika utbrott.

Bokens tilltal förvånade mig. Bara några sidor in fick Quammens formuleringar mig att skratta högt. Och det sker sedan vid upprepade tillfällen.

One animal died and, after it tested positive for Reston virus, forty-nine others housed in the same room were euthanized as a precaution. (Most of those, tested posthumously, were negative.) Ten employers who had helped unload and handle the monkeys were also screened for infection, and they also tested negative, but none of them were euthanized.

”Spillover”, sida 81, David Quammen

Nog för att jag ofta skrattar åt böcker. Men det är ändå rätt sällsynt att det sker när jag läser om infektionssjukdomar. Samtidigt kan det vara precis då det behövs, för det är många tunga ämnen och tragiska händelser som behandlas i boken.

”Spillover” är uppdelad i nio delar, som alla tar upp olika sjukdomar – allt från hendravirus, till HIV, ebola, fågelinfluensan och SARS. Faktum är att det är en riktigt grundlig genomgång av virusens nutidshistoria som erbjuds. Mycket är sådant man inte känner till om man inte fördjupat sig i ämnet tidigare, vilket ju omfattar de flesta av oss.

God inblick i virusens historia – och i deras möjliga framtid

Att de som får komma till tals i boken vet vad de pratar om är mycket tydligt. Inte bara är det det förflutna som avhandlas, det spås också om framtiden. Med tanke på att boken gavs ut 2013, men läses av mig år 2022, så sitter jag som läsare redan på en bit av facit. Mot slutet av Spillover får epidemiologen Donald S. Burke uttala sig om vad han tror blir the NBO, the Next Big One.

”Some of these viruses,” he warned, citing coronaviruses in particular, ”should be considered as serious threats to human health. These are viruses with high evolvability and proven ability to cause epidemics in animal populations.” It’s interesting in retrospect to note that he had augured the SARS epidemic six years before it occurred.

”Spillover”, sida 512-513, David Quammen

Och nog blev det ett coronavirus, SARS CoV-2, som blev den nästa, stora pandemin för mänskligheten. Det är därför ytterst passande att David Quammen nu under 2022 släppt en ny titel. I ”Breathless” är det just coronapandemin som avhandlas. Och även om mitt intresse för virus fick sig en törn av de senaste åren, så är det böcker som ”Spillover” som väcker det till liv igen. Det finns så mycket kvar att upptäcka när det gäller virus. Och det finns mycket för oss människor att inse. Om hur vi behandlar naturen och djuren som lever där faktiskt kan spilla över, bokstavligt talat, på vår egen hälsa och livskvalitet. Det vore en dröm om alla böcker på ämnet zoonoser kunde vara sakligt informerande och intresseväckande underhålland, på samma sätt som David Quammens ”Spillover” är.

Betyg

Tappad lust att någonsin klappa en fladdermus
10/10
Galghumor
10/10
Insikt i livets skörhet
8/10
Behov att googla medicinska termer
7/10
Totalt
8.8/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Previous Story

Recension: ”Våra förlorade hjärtan” av Celeste Ng

Next Story

Böcker som handlar om folktro