Recension: ”España por favor” av Åsa Hellberg

I boken ”España por favor” av Åsa Hellberg händer tre saker samtidigt i det norrländska samhället Fjällfors. Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Jag vet inte om Fjällfors som beskrivs i boken finns. En snabb kartsökning visar att det faktiskt finns ett Fjällfors i Arjeplog. Oavsett så vill Noora och Lotta lämna det lilla samhället, och de är fast beslutna att få med sig vännen Mia, som är nybliven änka.

Feelgood med äldre kvinnor

Hellbergs bok ”España por favor” har fått många fina recensioner och lovord runt om på instagram. Karaktärerna är äldre än i många andra böcker, runt 60, vilket jag älskar. Det går inflation i böcker som handlar om kvinnor runt 35-40 som är ute efter att skapa ett nytt liv. Detta nya liv visar sig oftast innefatta en man och kanske ett barn eller två. Feelgood ger dock utrymme för även äldre kvinnor: tänk bara på allas vår Agneta (som ska bli film på Netflix 2026 och innan dess teaterföreställning på Rival). Ibland, när äldre kvinnor gestaltas, blir det tyvärr mest fånigt. Det kan vara som om författarna aldrig mött en kvinna som är äldre än 43 – klyschiga, pinsamma och konstant förvirrade karaktärer är inte sällan resultatet.

Fin gestaltning som aldrig blir för fånig

I ”España por favor” av Åsa Hellberg lyckas hålla sig på rätt sida av denna lite grovhuggna linje för kvinnogestaltning. Det är ömsint utan att bli för mesigt och roligt utan att vara häcklande. Det ryms till och med lite romans som faktiskt känns rätt pirrig. Hellberg lyckas också ta med sig berättelsen på lite oväntade svängar, vilket jag verkligen uppskattar som en luttrad feelgoodläsare. Det är skönt att feelgoodförfattarna vågar sig utanför den annars rätt fasta mallen för en feelgoodberättelse.

Jo då, här finns det visserligen klassiska feelgooddrömmar om både en andlig butik och en cateringfirma. Men det finns också rätt stora fnurror på vägen att reda ut. Faktum är att alla problem faktiskt inte reds ut på vägen, medan vissa andra reds upp lite väl lätt. Men så ska detta bli en bokserie, så det hade varit märkligt att presentera lösningar på de stora problemen redan i bok 1.

Somrig läsning för den som längtar efter äventyr

Mitt största problem med ”España por favor”, är hunden som Mia äger. Det finns inget som gör mig mer irriterad än när husdjur behandlas som barn. När hunden i en del av boken springer bort, inser jag att jag hoppas på att den inte kommer att komma tillbaka. Men spoiler alert: i feelgoodböcker kommer bortsprungna djur tillbaka för eller senare. I alla fall för det mesta.

España por favor” av Åsa Hellberg är en glad, fartfylld och somrig berättelse som sjuder av äventyrslusta och nystart. Den fungerar som en utmärkt palettrensare mellan tyngre böcker eller för den som längtar efter ett äventyr. Jag kommer med största sannolikhet att läsa del två när den så småningom kommer. Jag vill ju ändå veta hur det kommer arta sig för detta livliga gäng.

Betyg

Mysiga karaktärer
8.8/10
Irriterande relation till hund som gläfsar
7/10
Får en att längta ut på vägarna med husbil
9.2/10
Pepp på nästa del i serien
7.8/10
Totalt
8.2/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recension av svenska thrillern "Minnenas strand", skriven av Tomas Strömqvist
Previous Story

Recension: ”Minnenas strand” av Tomas Strömqvist

Recension av Susanna Clarkes bok "Piranesi"
Next Story

Recension: ”Piranesi” av Susanna Clarke