Påskekrim 2025

Påskekrim 2025: 10 deckare att läsa i påsk

Till påsk ska man läsa krim, det har Norge bestämt. Och givetvis har svenska bokbranschen och bookfluencers hakat på och har välkomnat påskekrim med öppna armar de senaste åren. Här kommer 10 spännande böcker som kommer se till att naglarna är nedbitna lagom till påskafton.

Rovdrift av Elsa och Cornelia Swärd

Rovdrift har precis släppts och ligger på Kattis vardagsrumsbord och väntar på att läsas. Sannolikheten att detta blir hennes påskekrim är hög. En sen septemberkväll hittas en kropp utan huvud i Frihamnen i Stockholm. Kriminalkommissarie Maggan Kipowski och hennes flickvän, reportern Vera Bonde, nystar i det makabra fallet från varsitt håll samtidigt som deras förhållande knakar i fogarna. När polisen hittar en koppling till ett tidigare mord görs en upptäckt som sätter skräck i hela landet.

🔎Rovdrift är Elsa och Cornelia Swärds debutroman


”Den som vaktar flocken” av Johan Rundberg

Hur långt är du villig att gå för din familj? Och vad händer när den ena familjehemligheten efter den andra nystas upp samtidigt som de allra närmaste vänder sig mot en? Detta är en thriller som verkligen kryper in under huden på ett riktigt obehagligt sätt, kanske särskilt om man är tonårsförälder.

🔎Läs vår recension av ”Den som vaktar flocken


”En vild mörk kust” av Charlotte McConaghy

Nej okej, ”En vild mörk kust” av Charlotte McConaghy är inte en klassisk deckare, men den är nästan olidligt spännande ändå. Dessutom är McConaghys böcker så bra att vi inte kan låta bli att placera denna spännande klimatrysare på påskekrimslistan.

🔎Läs vår recension av ”En vild mörk kust


Förbannad kanin av Bora Chung

Återigen, kanske inte en bok du kommer hitta på klassiska påskekrimlistor, men på Bläddrat sticker vi gärna ut hakan lite. I Bora Chungs litte­rära värld kan vad som helst hända. I de här tio samhällskritiska novellerna rör hon sig genom en ständigt förvrängd verklighet. Några av berättelserna tangerar skräck, andra science fiction, fabel eller dystopi, men i centrum står hela tiden människans begär efter makt, hämnd, rikedom, evig ungdom och kärlek. Ja men ni hör ju: människans begär, det resulterar alltid i spännande läsning.

🔎Bora Chung var kortlistad för International Booker Prize 2022


”De fastfrusna” av Elly Griffiths

Elly Griffiths som lämnade Ruth Galloway bakom sig för ett par år sedan, är tillbaka med en ny karaktär som löser kalla fall – den här gången genom att resa i tiden (?!). Faktumet att det handlar om tidsresor avskräckte en smula, men ”De fastfrusna” var riktigt bladvändarvänlig.

🔎Läs vår recension av ”De fastfrusna


”Domstolen” av Hans-Gunnar Axberger

HG Axberger är professor i konstitutionell rätt, något som speglas i hans skönlitterära debut ”Domstolen”. I boken får vi följ Ann-Britt Jansson efter att hennes chef vid Högsta domstolen, Johannes Bäfver, plötsligt försvinner i samband med en mordbrand på hans kontor. Samtidigt fortsätter arbetet vid domstolen, med ständigt nya fall för domarna att ta ställning till.

🔎Uppföljaren till ”Domstolen” heter ”Arvet” och släpps i september 2025.


”Mörkrets alla färger” av Chris Whitaker

När trettonåriga Patch av en slump hamnar mitt i ett kidnappningsförsök av en ung flicka lyckas han rädde henne, men blir själv bortrövad. Det lilla samhället gör allt de kan för att finna Patch. Men med tiden dör hoppet ut för allt utom hans närmsta vän, Saint. När så Patch mirakulöst räddas blir han som besatt vid att finna Grace som satt instängd tillsammans med honom.

🔎Chris Whitaker har även skrivit hajpade ”Slutet blir vår början”.


”Vi löser mord” av Richard Osman

”Vi löser mord” är den första delen i en ny bokserie från komikern Richard Osman, som tagit bokvärlden med storm med sina (med rätta) hyllade böcker om Torsdagsmordklubben. I ”Vi löser mord” löser Amy och hennes svärfar Steve en serie grova våldsbrott. Som läsare skrattar man gång på gång samtidigt som pulsen är stadigt hög.

🔎Läs vår recension av ”Vi löser mord”.


”Jag är Pilgrimen” av Terry Hayes

”Jag är Pilgrimen” handlar om en man, tidigare anställd vid underrättelsetjänsten, som blir indragen in i en brottsutredning som tar honom över stora delar av världen. Boken är 800 sidor lång men tar slut alldeles för snabbt. Gillar man snabba spionthrillers är ”Jag är Pilgrimen” en bok man absolut inte får missa.

🔎Läs vår recension av fristående uppföljaren ”Gräshoppans år” (men läs inte boken).


”Torsdagsmordklubben” av Richard Osman

Efter att ha läst och älskat Richard Osmans ”Vi löser mord” är det logiskt att även ta sig an hans böcker om Torsdagsmordklubben. Det här är en serie om fyra böcker som förkroppsligar begreppet cozy crime. Men som gör det med en överraskande hög nivå på spänning och emotionell förankring på en och samma gång.

🔎”Torsdagsmordklubben” kommer under 2025 ut som film på Netflix.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

De Fastfrusna Elly Griffiths
Previous Story

”De fastfrusna” av Elly Griffiths

Don't Miss