Lista: 3 böcker om me too

september 28, 2022
1

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Det känns både som alldeles nyss och som väldigt länge sedan som me too-vågen först drog över världen. Alla kvinnor, eller egentligen alla berörda, uppmanades då att skriva #metoo i sina sociala medier. Syftet var att visa hur utbrett sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor är. Några förövare kunde offentligt avslöjas och ställas till rätta. Detta har i sin tur dokumenteras i filmer som ”She said” (2022) och ”Bombshell” (2019), och i tv-serier som ”The Loudest Voice” (2019).

De flesta avslöjanden började som tidningsreportage. Dessa texter utvecklas sedan till böcker. Här är tre läsvärda titlar som tar avstamp i me too-eran:

1 – ”Tystnadskontraktet: she said” av Jodi Kantor och Megan Twohey

Tystnadskontraktet: she said av Jodi Kantor och Megan Twohey

De amerikanske journalisterna Jodi Kantor och Megan Twohey arbetar båda för New York Times. Innanvåren 2017 har de olika erfarenheter av att kartlägga män med makt. När skådespelerskan Rose McGowan twittrar om en icke namngiven producent som våldtagit henne, börjar det snart viskas. Från flera håll hörs röster om att det kan handla om Harvey Weinstein. Jodi Kantor börjar nysta i ämnet, och får efter en tid hjälp av Megan Twohey. Twohey har tidigare skrivit om Donald Trump minst sagt tveksamma beteende mot kvinnor.

”Tystnadskontraktet” får läsaren följa det mycket väldokumenterade arbetet med att kartlägga Harvey Weinsteins brott. Men boken berör även andra delar av me too-rörelsen. Något som författarna mer har en iakttagande del av. Det här är en mycket lärorik bok för den som vill förstå precis hur svårt det kan vara att avslöja något som så många redan känner till. Boken kommer hösten 2022 som film, med namnet ”She said”.

Läs gärna vår fullständiga recension av ”Tystnadskontraktet”.

2 – ”Fånga och döda” av Ronan Farrow

Fånga och döda av Ronan Farrow

Ronan Farrows arbete med att kartlägga Harvey Weinstein dokumenteras i princip kronologiskt i hans bok ”Catch and kill”, på svenska ”Fånga och döda”. I boken beskriver Ronan det mycket utmanande och stundvis farliga arbetet med att inte bara hitta kvinnor som kan, vill och vågar ställa upp som vittnen. Han måste också gräva djupt för att kunna verifiera deras berättelser. Innan en publicering måste det säkerställa att det inte råder några tvivel om Weinsteins skuld.

Boken håller ett högt tempo från pärm till pärm. Det är en bok man ofta lägger ifrån sig. Inte för att den är dålig eller svårläst, utan för att man vill dra ut på läsningen så länge som möjligt. Språket i boken, om man väljer att läsa den på engelska, är en uppfyllande upplevelse. Att helheten – historien om Weinstein samt hur den berättas – givit Ronan Farrow Pulitzer-priset är inget som förvånar. För den som redan är arg över världens orättvisor så är ”Catch and kill” ett bra sätt att hålla förändringens brinnande låga vid liv.

3 – ”Klubben” av Matilda Voss Gustavsson

Klubben av Matilda Voss Gustavsson

Me too hade stor genomslagskraft i världen. Men också i Sverige vänds blicken mot tidigare blinda fläckar i samhället. Matilda Gustavsson är journalist på DN och publicerad i slutet av 2017 ett långt reportage om den så kallade kulturprofilen. Han var då en inom vissa kretsar högt ansedd man som rörde sig i utkanten av Svenska Akademien. I boken redovisar Matilda för sitt arbete. Från de första tipsen till det idoga grävjobbet med att backa upp alla anklagelser.

Läsaren får följa med i alla de snårigheter som kan uppstå, när man ska berätta om saker som kvinnor fått lära sig att alltid hålla tyst om. Men man får också en intressant insikt i journalistiskt arbete i Sverige. ”Klubben” ger en fördjupad respekt för allt det jobb som ligger bakom de stora reportage man själv kanske bara ögnar igenom. Just den här boken vill man dock inte missa ett enda ord i.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comments Leave a Reply

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Previous Story

Recension: ”Tystnadskontraktet: she said” av Jodi Kantor och Megan Twohey

Next Story

Recension: ”The Blondes” av Emily Schultz

Don't Miss