Böckerna om Sveriges fantastiska historia, skrivna och illustrerade av Fabian Göranson

Läs i rätt ordning: Sveriges fantastiska historia

januari 13, 2025

Böckerna i serien ”Sveriges fantastiska historia” är skrivna och illustrerade av Fabian Göranson, och utgivna på Rabén & Sjögren. Göranson har även skapat Hokus Pokus-böckerna om om Ida, utgivna av Ordfront Förlag. I januari 2025 släpper han en helt ny bokserie kallad Klara. Det är en planerad trilogi där först boken har undertiteln Tvättbjörnarnas stad. Dessa böcker, som ges ut på Galago, riktar sig mot åldersgruppen 9-12 år. De är en blandning av serie och kapitelbok.

För alla barn (och vuxna) som är intresserade av historia, är Fabian Göransons böcker om Sveriges fantastiska historia ett måste. Varje bok behandlar en avgränsad period i svensk historia. Böckerna blandar mer faktafokuserade uppslag, med berättelser – ofta i serieformat. Där får karaktärer berätta om sin era genom att vi får följa deras liv. Både i vardagen och under viktiga händelser. Illustrationerna bjuder på gott om detaljer. Det ger mycket att titta på men även gör historielektion lättare att ta till sig.

För vilken ålder passar böckerna om Sveriges fantastiska historia?

Uppslag ur Fabian Göransons första bok, "Forntiden" i serien om Sveriges fantastiska historia

Böckerna rekommenderas för åldrarna 6-9 år. Eftersom Sveriges historia innehåller många brutala inslag, finns det förstås läskiga händelser inkluderade i böckerna. Men de presenteras sakligt, och inte för att vara läskiga för barnen som läser. Jag har högläst böckerna för mina barn i takt med att de givits ur. När ”Forntiden” kom år 2021 var mina barn 4 och 7 år gamla. När ”Stormaktstiden” gavs ut år 2024 är de 7 och 10 år gamla. Böckerna är en stor favorit hos mina historieintresserade barn, och passar från förskoleålder upp till minst mellanstadiet. Faktum är att böckerna om Sveriges fantastiska historia är roliga att läsa och lärorika även för en vuxen.

Måste man läsa böckerna i rätt ordning?

Forntiden, Vikingatiden, Medeltiden och Stormaktstiden av Fabian Göranson

Nej, det måste man inte. Böckerna behandlar var sin del av Sveriges historia, och är helt fristående. Däremot är det förstås mest givande att lära sig om historia i rätt ordning. Det gör det enklare att förstå hur kungadömen, kultur och hantverk byggs upp på det som kom före. Med det sagt, är man specifikt intresserad av enbart en del av historien, så kan man absolut läsa den boken separat.

Hittills i serien om Sveriges fantastiska historia finns fyra böcker utgivna:

#TitelÅr
1Forntiden2021
2Vikingatiden2022
3Medeltiden2023
4Stormaktstiden2024

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vita nätter av Fjodor Dostojevskijs
Previous Story

”Vita nätter” av Fjodor Dostojevskij

Johanna Swanberg Cassi
Next Story

”Cassi” av Johanna Swanberg