"Fröken Ceders hemlighet" av Mats-Eric Nilsson skildrar Lilian Ceders liv, den hittills enda svenska kvinna att dömas för spioneri i fredstid.

”Fröken Ceders hemlighet” av Mats-Eric Nilsson

”Fröken Ceders hemlighet: Kalla krigets märkligaste spiongåta” skildrar Lilian Ceders liv. Lilian växer upp i Knukebo, en mycket liten by strax öster om Gränna. Hon är den yngsta av två döttrar. Hon får en strikt uppfostran, det är knappt att hon får umgås utanför den egna familjen. Ändå låter föräldrarna både Lilian och hennes storasyster Viva flytta till Stockholm redan när Lilian är 17 år gammal. Väl på plats i huvudstaden har Lilian inledningsvis en rätt brokig karriär, där hon går från att vara barnflicka och hushållerska till ett arbete som sekreterare. Med bostad och arbete etablerat fortsätter Vivian sitt sökande. På ytan kan det verka som att hon letar efter specifikt kärlek och vänskap. Men det hon framför allt saknar är ett eget sammanhang. Något hon med tiden slutligen finner – i kommunistiska kretsar.

Oturligt nog för Lilian är hon född på 1920-talet. Så när hon börja engagera sig i kommunistpartiet, bland annat som journalist i partiets egen tidning, så gör hon det i en era där kommunism snart ska komma att bli stämplat som samhällsfaran nummer ett. Via vad som idag helt klart skulle klassas som ett toxic kärleksförhållande dras Vivian in i något hon först knappt förstår. Men som visar sig vara något som åtminstone det svenska rättsväsendet klassar som spioneri. Sommaren 1952 blir Lilian Ceder den första och hittills enda svenska kvinna att bli dömd för spioneri i fredstid.

”Fröken Ceders hemlighet” skildrar kalla krigets påverkan på Sverige

Det som fascinerar mig mest med ”Fröken Ceders hemlighet” är hur mycket av svensk historia det är som jag inte känner till. Och antagligen många andra med mig. Visserligen har alla handlingar kring Lilian Ceders dom varit hemlighetsstämplade fram till nyligen. Men att Sverige alls hade en egen liten McCarthy-era har också gått mig förbi. För den som förknippar McCarthyism med ogrundade förföljelser av aktiva inom vänsterpolitik så är detta något som Mats-Eric Nilsson diskuterar mot bokens slut. Först läser jag nämligen ”Fröken Ceders hemlighet” som om Lilian faktiskt var en spion. Att hon med avsikt förrådde sitt land. Men ju fler detaljer som framkommer, desto grumligare känns det?

Fritiof Enbom, mannen Lilian var kär i och som drog in henne i hela härvan, framstår som en ytterst opålitlig person. Hur mycket av hans spioneri har verkligen inträffat? Och hur mycket är snarare hans egna fantasier, uppdiktade för att framhäva honom själv som person? Någon typ av kontakt med och eventuellt överlämnande av information till främmande makt, Ryssland, har nog inträffat. Men mycket förblir osäkra och, åtminstone vad vi känner till, ej verifierade uppgifter.

Hemliga möten med spioner, dolda budskap i telefonkiosker och material som blir smugglat genom Sverige för att sedan bli undangömt. Det känns som fiktion. Men när allt utspelar sig i Stockholm och Luleå så inser man att historiska drama även kan äga rum på hemmaplan. ”Fröken Ceders hemlighet” är fascinerade läsning om hur kalla kriget under ytan bubblade av aktivitet även här i lilla neutrala Sverige.

Betyg

Upplysande om okänd del av svensk historia
9/10
Märkligt aktuellt om spioneri
8/10
Tappar lite i tempo under rättegångsdelen
7/10
Totalt
8.0/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Recension av spanska deckaren "Flugorna", skriven av pseudonymen Carmen Mola
Previous Story

”Flugorna” av Carmen Mola

Iron Flame Rebecca Yarros
Next Story

”Iron Flame” av Rebecca Yarros