rovdrift elsa och cornelia swärd

”Rovdrift” av Elsa & Cornelia Swärd

”Rovdrift” är deckare som balanserar på gränsen till vad man kanske snarare kan kalla för en kriminalroman? Fokus ligger nämligen lika mycket på bokens huvudkaraktärer som på brottet. Brottet utgör kuliss för handlingen. I ”Rovdrift”, som är äkta paret Swärds debut, följer vi både kriminalkommissarie Maggan Kipowski och hennes flickvän, journalisten Vera Bonde. Efter att en huvudlös kropp hittats utstuderat placerad i Frihamnen i Stockholm så ökar tempot snabbt. Både Maggan och Vera försöker, på varsitt håll, få redo på mer information. Vem är det som mördats så brutalt? Vem ligger bakom detta hemska dåd? När det framkommer att det även finns kopplingar till flera andra dödsfall och försvinnanden börjar ett skrämmande mönster ta form.

Hur läskig är ”Rovdrift”?

”Rovdrift” är en deckare av det läskigare slaget. Författarna drar sig inte för att ta livet av karaktärerna man minst anar befinner sig i farozonen. Inte heller räds Elsa & Cornelia Swärd för gore. ”Rovdrift” innehåller scener som nog kan få magen att vända sig hos en och annan läsare. Tempot är raskt. Boken flyger fram trots sina 467 sidor, uppdelade på 108 kapitel. Och utan att spoila, råder det inga tvivel om att det kommer komma fler böcker i serien.

Bläddrats bokklubb: Andra bokklubben

Det händer förvånande nog inte särskilt ofta att vi båda två inser att vi faktiskt har samma bok hemma i läshögen. Det visade sig dock att en svensk deckare av Elsa och Cornelia Swärd, som vi båda två känner till från instagram, var något vi båda två hade fått vittring på. Med ett sådant snyggt omslag, vem kan klandra oss? Det var helt enkelt dags för ett nytt möte med Bläddrats bokklubb för ett inspelat boksamtal i sann poddanda.

Medan en podd kommer ut ofta, har vår bokklubb ett något luftigare schema. Vi sammanträder regelbundet, men inte ofta. Vi siktar på en digital bokklubbsläsning i kvartalet och vi aviserar boken i förväg på vår instagram, så ni kan göra oss sällskap när vi släpper avsnittet på Spotify. Sist var i februari, då vi pratade om ”Ministeriet för tid” av Kaliane Bradley. Boksamtalet är fyllt av spoilers, så för att lyssna på det bör du ha läst boken. Om du inte har läst boken, kan du fortsätta läsa denna recension, som vi försöker hålla fri från stora spoilers.

Här kan du lyssna på avsnitt 2, om Rovdrift.

Annas tankar om ”Rovdrift”

Något jag imponeras av med hur Elsa & Cornelia Swärd valt att lägga upp ”Rovdrift”, är att handlingen placerats i en nära framtid. Stockholm är sig helt bekant för den som kan staden, men ”Rovdrift” äger faktiskt rum hösten år 2033. Det är ett smart grepp. Det möjliggör nämligen för författarna att kunna uppfinna sina egna politiska skeenden. Det och andra omvärldshändelser kan i sin tur kan sätta tonen för handlingen. Men helt utan att tappa känslan av realism. Detta är inte sci-fi i ett påhittat universum. Det är väldigt mycket Stockholm, men inte riktigt det Stockholm som existerar just nu.

En annan förutsättning för att ”Rovdrift” ska fungera är att karaktärerna tillåts vara så extra allt. Det är inte helt vanligt med ett lesbiskt par i förgrunden för en svensk deckare. Men ovanpå det så är detta en journalist och en polis som har en relation med varandra. Med allt vad det kan innebära. Längre fram i boken byggs både Maggan och Vera på ytterligare. Egenskaper som gör att de kanske inte är helt realistiska – eller åtminstone väldigt osannolika. Men det funkar ändå. Även om jag personligen verkligen inte gillar när böcker inte tillåts ha sitt eget slut utan måste rundas av med vad som snarare är en uppbyggnad inför nästa bok, så tyckte jag om att läsa ”Rovdrift”. Den är snabb, den är spännande, och den tar en hel del svängar som jag inte förutsåg.

Katarinas tankar om ”Rovdrift”

”Rovdrift” är en Kepler-esque kriminalroman för den som kanske egentligen är lite för feg för Kepler. Detta utan att ”Rovdrift” på något sätt är mesig. Verkligen inte. ”Rovdrift” är en bok som tar för sig, på de allra bästa sätten. När jag slår ihop boken slås jag av tanken att det är så härligt med en bok i denna genre, oavsett om vi kallar det deckare eller kriminalroman, där kvinnliga karaktärer tillåts så mycket plats. Detta är sannerligen ingen självklarhet inom krim. Att Maggan och Vera dessutom får utmana normer för hur vi är vana att se kvinnor tecknas i böcker överlag, är inget annat än befriande. Här finns inga svartvita kvinnoporträtt – Maggan och Vera är i fullfärg.

Medan kvinnliga karaktärer i många böcker blir berättelsens moraliska stöttepelare, får Maggan och Vera vara ruffiga och rentav spela skitigt. De fattar mängder av tvivelaktiga beslut inom både sina yrken och privat. De balanserar ofta på gränsen till att kunna tolkas som rätt osympatiska och sätter gång på gång sina egna drifter och behov i första rummet. Ja, som män i denna genre nästan alltid får göra med ursäkten att ändamålet helgar medlen. I sådana böcker brukar kvinnorna få städa upp efter männen, medan männen får äran för jobbet som har gjorts. I ”Rovdrift” vänder författarna Swärd på förutsättningarna, och jag njuter av det. Trött på alla sargade kvinnokroppar som Sveriges deckarförfattare dagligen slaktar? Även här är Cornelia och Elsa Swärd en frisk fläkt. Bravo!

Visst finns det detaljer jag hakar upp mig på, som i början när jag ifrågasätter användningen av det nära framtidsperspektivet. Men samtidigt är det just i detaljerna som förklaringen till många av de saker jag undrar över sedan går att hitta. Det är en genomtänkt bok som ger mersmak. När jag såg att deras förläggare just nu läser manuset till bok nummer två, log jag belåtet. Kan vi ha sån tur att den kommer ut i lagom tid för nästa påskekrimsäsong?

Rovdrift av Elsa och Cornelia Swärd

Betyg

Handlingen som vågar vara oväntad
9/10
Gore nästan i Kepler-klass
8/10
Karaktärer som står före handlingen
7.5/10
Totalt
8.2/10

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Recension av Kenneth Hermele bok "Den vilda rättvisan : judisk hämnd efter Förintelsen"
Previous Story

”Den vilda rättvisan” av Kenneth Hermele

Döden tar semester av Carina Burman
Next Story

”Döden tar semester” av Carina Burman