Recension av Katarina Kuicks bok "Läs: Boken för dig som vill börja läsa"

Recension: ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” av Katarina Kuick

september 5, 2024
av:
Uppskattad lästid: 2 min

Mitt fjärde barn har nu uppnått skolålder och börjat utforska läsandets värld. Med mina äldre barn har jag aldrig haft någon konkret plan för deras läsande. Jag har helt enkelt hängt på skolans undervisning. Att göra läsläxan ordentligt är heligt hemma hos oss. Själv lärde jag mig läsa vid fem års ålder. Jag minns det som en superkraft som helt plötsligt bara kom till mig. Men det är en sak att lära sig själv, och en helt annan att försöka lära sina barn att knäcka läskoden. Tack vare den under år 2023 utkomna boken ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” har det dock blivit mycket enklare. Jag är helt paff av framstegen mitt barn gjort med denna bok.

Fantastisk välskriven bok som lär ut läsande och väcker läslust

Jag är ingen lärare och vet inte mycket om pedagogik. Men det känns logiskt att när något är roligt, så känns det lättare att vilja göra det? Så upplever jag att ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” har fungerat för min yngsta, som var sex år när vi läste boken. Hon hade redan en stark vilja att börja läsa. Hon hade i skolan och på förskolan hunnit lära sig alfabetet samt hur de flesta bokstäver ska ljudas. Med boken uppslagen på första sidorna så satte vi genast igång. Och det märks direkt att Katarina Kuick, till skillnad från mig, vet hur man lär ut. Det är som att boken lär sig i takt med barnet. Precis när de enklaste orden börjar bli lätta, så blandas svårare ord in. Och precis när de svårare orden ändå börjar bli begripliga, så introduceras gemener bland alla versaler.

Illustrationerna i ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” är lika pedagogiska. Det som beskrivs i texten är skickligt fångat i bilderna. Illustrationerna fungerar som subtila ledtrådar. De ger barnet självförtroendet att våga förstå vad bokstäverna egentligen bildar för ord. Bokens många olika avsnitt är precis lagom långa. Två eller tre kapitel per sittning är perfekt som en daglig läsrutin med barnet. Men när andan faller på kan man med lätthet riva av dubbelt så många, för långtråkigt blir det aldrig.

”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” är ett perfekt verktyg för föräldern som vill stötta sitt barns läsande

Det säger sig självt att ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” kan rekommenderas till alla barn som vill lära sig läsa. Men framför allt vill jag rekommendera den till alla föräldrar som ser sitt barns läslust växa men inte riktigt vet hur de kan hjälpa eller stötta. (Utöver de instruktioner man får från skolan om barnet kommit upp i den åldern.) Tack vare den här boken upplever jag det som riktigt lätt att väcka läsglädjen i min dotter. Den ger mig ett konkret verktyg för hur jag kan stötta henne i hennes läsutveckling.

Jag fick själv först tips om ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” av barnboksexperten Johanna Stenlund, som driver sajten Barnens boktips samt instagramkontot @barnensboktips. Om man som vuxen läsare hoppas att även de egna barnen ska bli läslusar så kan jag varmt rekommendera att följa Johannas konton. Där får man ständigt nya tips om barn- och ungdomsböcker, uppdelat på ålder eller tema. Just ”Läs: Boken för dig som vill börja läsa” är kanske det av Johannas boktips som gjort störst påverkan på mig. Den här boken kommer jag tipsa alla jag känner om, så fantastisk är den!

Review

Väcker läslust
10/10
Praktiskt verktyg för föräldrar
10/10
Genomtänkt in i minsta detalj
10/10
Overall
10.0/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.