”Spelkungen” är en reportagebok, skriven av journalisten Johanna Bäckström Lerneby. Författaren har bland annat varit Europakorrespondent för SVT och jobbat för Uppdrag Granskning. Och ”Spelkungen” är inte hennes första bok. Våren 2020 publicerades ”Familjen”, som samma år nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Har man missat att läsa ”Familjen”, men är intresserad av böcker om brottslighet, så är den ett måste. Medan ”Familjen” kretsar kring den släkt, eller snarare klan, som under många år haft kontroll över en hel förort utanför Göteborg, så fokuserar ”Spelkungen” särskilt på en person.
Rade Kotur kom till Sverige i början av 70-talet, efter att ha vuxit upp i vad som då kallades Jugoslavien. Han är driftig men inte direkt laglydig. Tack vare sina tekniska kunskaper och förmågan att kunna se potential i en för honom dittills okänd marknad så kan han snabbt börja bygga upp vad som ska komma att bli ett imperium av spelmaskiner. Därefter följer en historia man hört många gånger förut. ”Spelkungen” är en berättelse om en maktfullkomlig person som inte kan acceptera minsta motgång. Och som inte heller räds att ta till våld för att behålla sin position.
”Spelkungen” skildrar ett mönster och belyser ett växande problem
Det är märkligt hur jag inte kan minnas att jag någonsin hört talas om ”Spelkungen” Rade Kotur tidigare. Eller ens tänkt på att spelmaskiner såklart har starka kopplingar till organiserad kriminalitet. Men allt eftersom Johanna Bäckström Lerneby jobbar sig framåt i sin kartläggning av Rade Koturs verksamhet i Sverige så inser jag att det finns mycket här jag faktiskt känner igen. Många av de grova brott som polisen menar att Rade Kotur ligger bakom är händelser som nått löpsedlarna. Men åtminstone hade jag inte tidigare förstått att alla dessa händelser hängde ihop.
”Spelkungen” fångar mig inte riktigt på samma sätt som ”Familjen” gjorde. Men den belyser ett växande problem, där klaner – utgjorda av båda släkt-, grann- och vänförbindelser – bygger upp sin egen hierarki och gör allt de kan för att hålla sig dolda för svenska myndigheter. Följden blir att enstaka personer kan tjäna stora summor pengar, men också bli så uppfyllda av sin egen makt att de inte låter sig hindras av något eller någon. Om något belyser Johanna Bäckström Lerneby att detta knappast är ett nytt fenomen i Sverige. Om kriminologi är ett intresse så är ”Spelkungen” en bok som på ett sätt som är enkelt att hänga med i belyser ett fenomen vi bara kommer få höra mer om.
Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.