Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.
De flesta som har läsning som ett utstuderat intresse har antagligen en eller flera favoritgenrer. En typ av bok som man alltid är lite extra svag för. För mig är böcker om virus en sådan kategori. I snart tio år har virus både skrämt och fascinerat mig. Jag verkar inte kunna tröttna på att fördjupa mig i vad virus är, hur de sprids och hur olika virusstammar innebär olika utmaningar för mänsklighetens försök att kontrollera dem.
I den här boklistan sammanställer jag 10 böcker om virus som jag redan har läst, samt tipsar om 3 virusböcker som just nu finns med på min att läsa-lista.
Faktaböcker om virus
Inom medicinsik facklitteratur finns det givetvis en uppsjö av faktaböcker om virus. Även om de är intressanta sett till innehåll så är det sällan de kan läsas som underhållning. Om man inte är läkar- eller sjuksköterskestudent men ändå vill ta sig an lite virusläsning som bygger på verkligheten, så finns det faktiskt gott om titlar att välja mellan. Några mer vetenskapliga än andra.
Spillover – David Quammen
Det här är boken för den som verkligen vill fördjupa sig i virus så mycket det bara går, utan att behöva utbilda sig inom virologi. I ”Spillover” går David Quammen metodiskt igenom några av moderns tid största eller av olika anledningar mest intressanta utbrott av olika zoonotiska sjukdomar. Forskare, läkare och veterinärer som var där när ett virus hoppade från djur till människa, eller som genomförde arbetet med att spåra ett virus funnet i en människa tillbaka till dess ursprung, delar frikostigt med sig av sitt arbete och sina lärdomar. ”Spillover” är faktaspäckade men oväntat humoristiskt. Läs gärna min fulla recension av David Quammens ”Spillover”.
Rekommendation: Passar dig som redan läst en del om virus och som vill få en mer omfattande bild av ämnet.
Köp ”Spillover” av David Quammen hos: Adlibris
The Demon In The Freezer – Richard Preston
Smittkoppor låter för min generation, jag är född i mitten på 80-talet, som något väldigt avlägset. Nästan så det kan stoppas i samma kategori som digerdöden. Något som hände så länge sedan att det känns historiskt. Men smittkoppor är ingen medeltidsfenomen som plågade världen och försvann. Tvärtom var det med en ytterst medveten och välplanerade kampanj som smittkoppor, på engelska smallpox, faktiskt kunde utrotas och förklaras övervunnet så sent som år 1980. Men helt utplånat är smittkoppor inte. I ”The Demon In The Freezer” skildras både smittkoppornas historia och det potentiella hot som de smittkoppevirus som idag förvaras i laboratorium skulle kunna utgöra.
Rekommendation: Jag läste den här boken precis innan pandemin bröt ut och det var en dålig idé. Men är man intresserad av virus så är utrotningen av smittkoppor ändå en hoppingivande berättelse.
Köp ”The Demon In The Freezer” av Richard Preston hos: Adlibris
Het Zon – Richard Preston
Det kan absolut diskuteras huruvida ”Het zon” verkligen är en faktabok i ordets sanna mening. Men den gör åtminstone anspråk på att rättvist skildra några av 90-talets ebolapandemier. Och boken bygger utan tvivel på faktiska händelser. För mig och många andra blev denna bok inkörsporten till ett stort intresse för viruslitteratur i allmänhet, och ebola i synnerhet. Även om Richard Preston fått kritik för hur han skildrar ebola i den här boken, så verkar många kritiker samtidigt ense om att ”Het zon” gjort mycket för att uppmärksamma sjukdomen. Oavsett allt annat, detta är i alla fall läsning som den som är intresserad av filovirus absolut inte får missa. Och när ”Het zon” är utläst kan man med fördel fördjupa sig ytterligare. Mycket, både positivt och negativt, har hänt kring ebola sen den här boken först publicerades.
Rekommendation: Passar dig som inte är känslig för utförliga och dramatiserade beskrivningar av kroppsvätskor.
Köp ”Het Zon” (på engelska) av Richard Preston hos: Adlibris
Skönlitterära böcker om virus
Livet imiterar konsten, och med litteraturen försöker vi förstå oss på livet. Det finns nästintill oändligt mycket att läsa om man söker på ord som virus och pandemi. En del titlar behandlar viruset mer så som man skulle kunna tänka sig att en liknande pandemi skulle utspelas i verkligheten. Andra adderar lite extra, vilket ibland kan vara skönt. Det gör det enklar att skapa distans.
The Andromeda Strain – Michael Crichton
När jag sökt efter boktips på temat virus så kommer ”The Andromeda Strain” så gott som alltid upp som förslag. Boken kom ut 1969 men känns förvånansvärt tidlös. Boken har ett tempo som både tillåter detaljerade djupdyk och handlingsförvecklingar som får en att bita ihop hårt. Efter att en rymdsond kraschlandar i ett litet ökensamhälle sprids en sjukdom snabbt genom stadens befolkning. Ett forskningsteam sätts samman. Som läsare får man tillsammans med huvudpersonen ett utforskade perspektiv. En både bildlig och bokstavlig kamp mot klockan.
Rekommendation: En 50 år gammal bok om ett rymdvirus skulle kunna kännas seg och föråldrad, men tvärtom är detta läsning som inte bara är trevlig utan även sätter sig i minnet långt därefter.
Köp ”The Andromeda Strain” av Michael Crichton hos: Adlibris
Slutet på kedjan – Fredrik T Olsson
De flesta böcker om virus utspelar sig på lite mer exotiska platser i världen än Sverige. Och det har ju inte att göra med att Sverige skulle vara en tråkig skådeplats utan att vi (lyckligtvis) verkar utgöra en mycket dålig grogrund för utbrott av virusorsakade sjukdomar. Därför sticker ”Slutet på kedjan” ut mycket mot annan virusfiction. Att kalla detta en virusbok är kanske en mild spoiler. För här handlar det snarar om kampen att förhindra ett utbrott än om dess efterdyningar.
Rekommendation: Passar den som gillar både fartfyllda spänningsromaner och virus.
Köp ”Slutet på kedjan” av Fredrik T Olsson hos: Adlibris
Som pesten – Hanne Vibeke-Holst
I ”Som pesten” är bokens huvudperson, en läkare, anställd av WHO för att arbeta med pandemibekämpning. Men organisationen som borde vara förtroendeingivande visar sig kanske ha sin beskärda del av sprickor bakom den välputsade fasaden. Och ute i samhället börjar varningslamporna blinka från flera håll. Något är fel. En ny sjukdom har börjat sprida sig. Efter en tid börjar det bli svårt att förneka att detta är något som världen inte skådat tidigare.
Rekommendation: Riktig långläsning för den som uppskattar när ämnet virus tas på allvar, men också blandas upp med privatliv och politik.
Köp ”Som pesten” av Hanne Vibeke-Holst hos: Adlibris
I Am Legend – Richard Matheson
Har man sett filmen ”I Am Legend” så kan man, oavsett om man gillade den eller inte, gärna läsa boken också. Eftersom den ena bygger på den andra så finns det absolut gemensamma premisser. Men berättelserna skiljer sig åt i väldigt hög grad. Den här korta boken beskriver virus på ett lite annorlunda sätt. Den handlar snarare om världen efter att en sjukdom förvandlat alla – utom bokens huvudperson – till vampyrer. Men det finns ändå inslag nog för att jag ska tycka att ”I Am Legend” ska kunna kallas för en virusbok.
Köp ”I Am Legend” av Richard Matheson hos: Adlibris
The Cobra Event – Richard Preston
Richard Preston har skrivit många faktabaserade böcker om virus och pandemier. I ”The Cobra Event” använder han sig av tidigare inhämtade kunskaper på området för att i bygga upp sin roman. I boken beskriver han trovärigt hur den som verkligen vill orsaka skada och kaos skulle kunna använda sig av virus för att åstadkomma det. Efter två plötsliga dödsfall med likartade symptom börjar en anställd på smittskyddskontrollen ana oråd. Nu gäller det att agera snabbt, innan smittspridningen är utom kontroll.
Rekommendation: Fiktiv berättelse som kände otroligt verklighetstrogen tack vare författarens tidigare erfarenhet inom kategorin.
Köp ”The Cobra Event” av Richard Preston hos: Adlibris
Flickan från ingenstans – Justin Cronin
”Flickan från ingenstans” (originatiteln är ”The passage”) är första delen i en triologi. Boken handlar om ett försök att ta fram en supersoldat. Något som föga förvånande istället resulterar i ett smittsamt virus sprids över USA. Sjukdomen omvandlar människor till en slags levande döda vampyrer. Boken följer en flicka som också utsattes för experimenterandet, men som fick andra egenskaper förstärkta hos sig. Sjukdomsutbrottet skildras men sen hoppar boken nästan 100 år framåt i tiden. Vi får följa de boende i en kämpande koloni med överlevare någonstans i Kalifornien.
Rekommendation: Passar den som är villig att fullfölja hela triologin, jag har läst de två första delarna och gillade första boken mest. I den andra blir dock kvinnosynen lite unken på sina ställen.
Köp ”Flickan från ingenstans” av Justin Cronin hos: Bokus
Station Eleven – Emily St. John Mandel
På många sätt den vackraste och mest välskrivna boken jag någonsin läst om en pandemi. ”Station Eleven” har ett fantastiskt språk som bara överträffas av själva berättelsen. Boken har blivit tv-serie, med samma namn, på HBO och även den är sevärd. Men boken är faktiskt snäppet bättre. Här pendlar historien fram och tillbaka. Vi följer tiden då en världsomfattande pandemi bröt ut, och därefter vad som sker många år in i framtiden. Då försöker de som överlevde viruset bygga hopp inför framtiden och skapa en ny samhällsordning, med blandat resultat.
Rekommendation: För den som uppskattar riktigt välskriven litteratur och har en svag punkt för domedagsscenarion.
Köp ”Station elva” av Emily St. John Mandel hos: Adlibris
Böcker om virus på min ”att läsa”-lista
En härlig sak med ett ha ett smalare ämnesområde man verkligen snöat in på, är att man ofta kan få riktigt bra boktips. Särskilt om man råkar komma över en diskussion på ämnet någonstans på internet. Jag får mycket virusläsningsinspiration från olika bokforum på Reddit. Här är några böcker om virus som jag hoppas få tid att läsa framöver.
Pestens tid – Stephen King
”Pestens tid” av Stephen King sägs ha varit en efterfrågad bok under pandemin. Säkert delvis för att tv-serien som bygger på boken kom ut på HBO just under år 2020. Trots denna ökning i popularitet så går det i nuläget inte att få tag på ”Pestens tid” på svenska från någon butik. Utan man får köpa boken på engelska eller handla den begagnat. Jag har gillat andra mastodontböcker från Stephen King. Så det känns som att ”Pestens tid” är en pandemibok som skulle passa mig perfekt.
Köp ”The Stand” av Stephen King hos: Adlibris
How high we go in the dark – Sequoia Nagamatsu
”How high we go in the dark” har fått mycket fina omdömen av recensenter, men rekommenderas även som läsvärd av många som gillar just böcker om virus. Den här boken handlar om hur ett virus råkas tinas upp ur isen på Arktisk och snabbt ödelägger livet som vi känner till det. De som blir kvar får nu göra sitt bästa för att fortsätta leva ett liv som känns meningsfullt. Den här boken står redan i min bokhylla och väntar på att bli läst. Efter att ha bläddrat de första sidorna så ser jag fram emot det.
Köp ”How high we go in the dark” av Sequoia Nagamatsu hos: Adlibris
Cold storage – David Koepp
”Cold storage” kretsar i strikt mening inte kring ett virus. Bokens antagonist är snarare en slags amöba eller annan livsform. Den sprider sig genom att omärkbart äta sig in sina offer och få dem att göra allt som krävs för att organismen ska kunna sprida sig vidare. Vilket faktiskt inte är helt olikt ett virus, om man tänker efter. Jag har läst en bit in i denna bok och slutade enbart för att jag kände mig lite mätt på att läsa på engelska för en period. Men jag hoppas att resten av boken håller samma pulshöjande ton som den första biten.
Köp ”Cold storage” av David Koepp hos: Adlibris
[…] är skriven av Rumaan Alam och gavs ut 2020 till idel hyllningar. 2020 befann vi oss fortfarande i början av pandemin, men i ”Lämna världen bakom dig” står mänskligheten inför en helt annan sorts […]